Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:02 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Aparatură de ultimă generaţie la cinci porţi ale porturilor Constanţa şi Agigea

ro

08 Jun, 2013 00:00 1095 Marime text
Proiectul programului „Instalare sisteme de monitorizare a traficului ilegal de materiale radioactive în Portul Constanţa” a ajuns în această săptămână la faza a doua de implementare, în acest sens devenind operaţionale alte cinci porţi de acces din Portul Constanţa  (porţile 2, 5 şi 6) şi din Portul Constanţa Sud - Agigea (porţile 10 şi 14).

Prima fază a proiectului, care a vizat porţile de acces nr. 1 şi 7 din Portul Constanţa, a fost implementată în luna aprilie 2012.
Programul „Second Line of Defense” (S.L.D.), destinat detecţiei la frontieră a materialelor nucleare şi radioactive în vederea prevenirii traficului ilicit cu aceste produse, reprezintă un program amplu ce urmăreşte dotarea a 600 de puncte de trecere a frontierei din peste 30 de ţări ale lumii cu echipament specific. La nivelul ţării noastre programul este implementat şi gestionat de Ministerul Afacerilor Interne - Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră Române, cu sprijinul Departamentului Energiei (D.O.E.) din cadrul Guvernului SUA, reprezentând o donaţie a guvernului american.
„Second Line of Defense” prevede, în principal, instalarea unor portal monitoare ce detectează radiaţii gama şi neutroni în punctele de frontieră rutiere, navale şi aeriene situate la frontiera externa a UE, la graniţa cu Republica Ucraina, Serbia, Republica Moldova şi la Marea Neagră, cât şi în cadrul Aeroportului Internaţional „Henri Coandă” Bucureşti. Totodată, programul presupune realizarea unui sistem on-line de avertizare, care cuprinde o bază de monitorizare centrală, staţii de alarmă centrale şi staţii de alarmă locale. Implementarea programului a început în PTF Galaţi Rutier şi în PTF Galaţi Feroviar, de la frontiera cu Republica Moldova şi a fost continuată la Marea Neagră, în Portul Constanţa şi Constanţa Sud - Agigea.
Tot în cadrul acestui proiect, Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră a primit din partea Departamentului Energiei din SUA două autovehicule dotate cu mijloace mobile de detecţie a materialelor nucleare şi radioactive, care au fost utilizate de către ofiţerii specializaţi în combaterea infracţionalităţii transfrontaliere. Tehnica a fost folosită inclusiv în misiunile din zonele de acces ale Portului Constanţa şi Constanţa Sud - Agigea.
Pe parcursul implementării Programului S.L.D., peste 100 de poliţişti de frontieră au fost specializaţi şi instruiţi de experţi din SUA pentru a utiliza echipamentele mobile şi fixe de detecţie a radiaţiilor, precum şi echipamentele portabile.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii