Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:21 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ANI, la judecată cu deputatul Cristian Rizea. Termen la Înalta Curte, 15 noiembrie

ro

02 Jun, 2016 00:00 1877 Marime text


Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României au amânat, pentru data de 15 noiembrie, dosarul în care Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Comisia de Cercetare a Averilor din Curtea de Apel Constanţa pentru începerea acţiunii de control cu privire la averea dobândită de Cristian Rizea, deputat în Parlamentul României, şi veniturile realizate în perioada exercitării mandatului de deputat în Parlamentul României (19 decembrie 2008 - 31 decembrie 2010).
 
Pe data de 14 octombrie 2015, judecătoarea Elena Carina Gheorma, din Curtea de Apel Constanţa, a respins acţiunea ANI. Câteva zile mai târziu, reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Integritate au atacat decizia Curţii de Apel Constanţa la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, instanţă care a amânat cauza pentru data de 15 noiembrie.
 
Amintim că, la finele lunii iunie 2011, ANI a cerut confiscarea de la Rizea a sumei de 300.000 de euro.
 
Pe data de 22 martie, Cristian Rizea a fost trimis în judecată de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă, spălare de bani în formă continuată (două acte materiale) şi influenţarea declaraţiilor (două fapte).
 
În cauză a mai fost deferit Justiţiei şi Lucian Colţea, cetăţean american, suspectat de cumpărare de influenţă şi spălare de bani în formă continuată (două acte materiale).
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că, „în perioada septembrie - decembrie 2009, inculpatul Rizea Cristian a pretins în mod direct, pentru sine, de la inculpatul Colţea Lucian, om de afaceri cu cetăţenie americană, suma de 300.000 de euro, disimulată sub forma a două contracte de împrumut fictive, în schimbul promisiunii, îndeplinite ulterior, că va interveni la nivelul a două autorităţi, Regia Autonomă - Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAPPS) şi Primăria comunei Chiajna, astfel încât să fie rezolvate anumite interese personale pe care omul de afaceri le avea la nivelul celor două autorităţi“.
 
„Potrivit înţelegerii anterioare, în cursul lunii decembrie 2009, inculpatul Rizea Cristian a primit de la inculpatul Colţea Lucian suma totală de 300.000 de euro, pentru ca, în schimb, să intervină la nivelul celor două autorităţi, astfel încât o persoană din familia lui Colţea Lucian să beneficieze de urgentarea procedurilor de retrocedare a unui teren situat într-o zonă rezidenţială din municipiul Bucureşti, respectiv ca omul de afaceri să obţină dreptul de proprietate asupra unui alt teren aflat în litigiu cu Primăria comunei Chiajna. Pentru a disimula adevărata natură a provenienţei sumei de 300.000 de euro, primită de deputatul Rizea Cristian ca obiect al traficului de influenţă, au fost întocmite patru contracte de împrumut false, cu caracter fictiv“, potrivit DNA.
 
Procurorii mai spun că, „în cursul lunii decembrie 2015, pe fondul desfăşurării prezentei anchete penale, inculpatul Rizea Cristian i-a abordat pe doi dintre martori şi le-a spus să nu relateze adevărul organelor de urmărire penală, promiţându-le celor doi că, în perspectiva că va deveni primar al Sectorului 5, le va oferi gratis un spaţiu comercial în zona Cotroceni, pentru deschiderea unei noi clinici“.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii