Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:18 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Alimenta bişniţarii din Piaţa Abator Comandant sirian de navă, reţinut la Constanţa pentru contrabandă cu ţigări

ro

25 Oct, 2014 00:00 1920 Marime text
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, în cooperare cu ofiţeri din cadrul Serviciului Imigrări Constanţa şi ofiţeri specializaţi din cadrul Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, au desfăşurat o acţiune specifică pentru destructurarea unei grupări infracţionale specializate în contrabanda cu ţigări şi care era coordonată de căpitanul unei motonave, un cetăţean sirian.
 
În timpul acţiunii, au fost realizate cinci percheziţii, fiind descoperită cantitatea de 45.440 de ţigarete. Totodată, la reşedinţa comandantului de motonavă au fost depistaţi doi cetăţeni sirieni, cazaţi de liderul grupului în România, fără documente legale.
 
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au iniţiat, la începutul acestei luni, un complex de măsuri informativ-operative, în vederea destructurării unei grupări infracţionale specializate în contrabanda cu ţigări, coordonată de cetăţeanul sirian Hasan Abdul Rahman, în vârstă de 51 de ani, comandantul motonavei „M/N Rania H”, sub pavilion Togo.
 
În urma monitorizării, s-a stabilit că cetăţeanul sirian achiziţiona ţigări de contrabandă din Istanbul şi le aducea în Portul Constanţa, de unde erau preluate de doi cetăţeni români, angajaţi ai unei societăţi comerciale. Poliţiştii de frontieră au extins verificările şi au stabilit că românii vindeau apoi ţigările traficanţilor din Piaţa Abator, pentru a obţine profit.
 
Astfel, în data de 20 octombrie, când nava Rania H a intrat în Portul Constanţa, s-a procedat la supravegherea activităţii comandantului navei şi a persoanelor suspecte. În data de 22 octombrie, în urma documentării activităţii infracţionale a celor în cauză, anchetatorii au efectuat percheziţii în cinci locuri din municipiul Constanţa, fiind descoperită cantitatea totală de 45.440 de ţigarete. La reşedinţa comandantului motonavei au fost depistaţi doi cetăţeni sirieni, care nu deţineau documente legale de intrare în România.
 
Din probele administrate de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa s-a stabilit că cei doi transfugi au intrat în mod separat în România, din Bulgaria, în luna octombrie 2014, fiind victimele infracţiunii de trafic de migranţi, faptă săvârşită de cetăţeni străini neidentificați.        

„Ajungând pe raza municipiului Constanţa, transfugii Hamid Mahmoud şi Alsayed Monir l-au contactat pe Abdul Rahman, care le-a facilitat şederea ilegală în România, cunoscând că sunt victimele infracţiunii de trafic de migranţi, găzduindu-i într-un apartament cu cinci camere, situat în Constanţa, pentru care inculpatul a încheiat un contract de comodat cu proprietarul acestuia, pe o durată de patru ani, începând cu luna decembrie 2013, în schimbul obţinerii unui folos patrimonial şi nicidecum în interesul său personal, întrucât la percheziția domiciliară efectuată în locația respectivă nu au fost descoperite bunuri aparținând inculpatului“, mai spun procurorii.
Comandantul navei a fost reţinut pentru 24 de ore pe baza ordonanţei emise de procuror. Prejudiciul cauzat statului prin punerea în vânzare a ţigaretelor de contrabandă descoperite a fost calculat la 250.000 de lei.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii