Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:16 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Aeroportul „Mihail Kogălniceanu”, mai puţin profitabil Judeţul Constanţa va avea un nou punct de trecere a frontierei de stat

ro

17 Jun, 2013 00:00 4845 Marime text
Proiectul se află în dezbateri publice, data limită pentru primirea de propuneri şi observaţii fiind stabilită pentru mâine, 18 iunie

Judeţul Constanţa ar putea avea un nou punct de trecere a frontierei de stat, dar şi un birou vamal de frontieră. Cele două obiective ar putea fi realizate în incinta Aeroportului Tuzla, unitate aflată în proprietatea şi în administrarea SC Regional Air Services SRL. Foarte important! Conform autorităţilor centrale, personalul necesar va fi redistribuit de Ministerul Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră Române, în timp ce spaţiile, dotările şi utilităţile necesare vor fi puse la dispoziţie, cu titlu gratuit, de către administratorul Aeroportului Tuzla, în condiţiile legii.

Prin adresa cu numărul 150/21.01.2013, SC Regional Air Services SRL a solicitat autorităţilor bucureştene demararea procedurii pentru certificarea Aeroportului Tuzla ca aeroport deschis traficului aerian internaţional, în vederea permiterii  desfăşurării în siguranţă a unor activităţi de transport cu elicopterele a personalului spre/dinspre nave de foraj maritim
poziţionate în afara apelor teritoriale româneşti.
Mai departe, prin intermediul raportului nr. MT 23819/27.05.2013, comisia de evaluare înfiinţată conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 791/2009, privind condiţiile pentru certificarea aeroporturilor civile internaţionale sau deschise traficului aerian internaţional, a constatat că „Aeroportul Tuzla îndeplineşte condiţiile de certificare ca aeroport deschis traficului internaţional, prevăzute în Anexa nr. 2 la HG nr. 791/2009”.
În acest context şi raportat la „importanţa existenţei unui aeroport certificat ca aeroport deschis traficului internaţional care să permită operarea în condiţii optime, din punct de vedere al siguranţei şi al eficienţei, a aeronavelor ce desfăşoară activităţi de zbor pentru deservirea unor obiective situate în afara apelor teritoriale ale României din Marea Neagră”, după cum susţin cei avizaţi, Ministerul Transporturilor şi Ministerul Afacerilor Interne au elaborat proiectul de hotărâre a Guvernului pentru aprobarea deschiderii unui punct de trecere a frontierei de stat şi a unui birou vamal de frontieră pe Aeroportul Tuzla.
De menţionat că acest proiect se află publicat pe site-ul Ministerului Transporturilor, pentru dezbatere publică, data limită pentru primirea de propuneri şi observaţii fiind stabilită pentru mâine, 18 iunie.

O poziţionare mai bună

Aeroportul Tuzla, aflat în proprietatea şi în administrarea SC Regional Air Services SRL, desfăşoară operaţiuni aeriene de transport public, aviaţie generală şi lucru aerian. Unitatea a înregistrat în 2011 un trafic de 13.948 de pasageri, iar în anul 2012 de 15.595 de pasageri.
De asemenea, conform datelor publice, SC Regional Air Services SRL este autorizată să efectueze şi zboruri cu elicoptere deasupra mării, având în operare elicoptere capabile să participe la operaţiuni de căutare - salvare deasupra Mării Negre, precum şi de transport personal spre/dinspre platforme şi/sau nave de foraj marin poziţionate în afara apelor teritoriale ale României.
„Prin poziţia sa geografică, Aeroportul Tuzla asigură operarea în condiţii optime (încărcătură maximă şi consum minim de combustibil) a aeronavelor angajate în operaţiunile aeriene deasupra Mării Negre. Executarea unor astfel de zboruri de pe Aeroportul Internaţional „Mihail Kogălniceanu” Constanţa, situat la distanţă mai mare faţă de ţărm, creşte destul de mult costurile (încărcătură mai mică şi consum mai mare de combustibil), fiind necesară totodată penalizarea aeronavelor la încărcătura comercială, pentru a se asigura operarea în siguranţă a acestora”, conform raportului oficial.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii