Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
08:13 24 01 2018 Citeste un ziar liber! Unde ne gasiti?

Adio, amenzi prin poştă de la CNADNR! Cum poţi câştiga procesul pentru rovinietă, fără bătaie de cap

ro

23 Jun, 2016 00:00 43638 Marime text


Atenţie, şoferi ori proprietari de maşini! Nu vă mai lăsaţi impresionaţi de amenzile trimise acasă pentru rovinietă şi nici nu daţi fuga să le plătiţi! Curtea Supremă a României a stabilit deja că sancţiunile sunt nule atât timp cât nu sunt însoţite de semnătura olografă a agentului constatator şi atâta vreme cât constatarea nu s-a făcut efectiv în trafic. Dacă, totuşi, amenda vine prin poştă, o puteţi contesta la instanţă. Avocatul Adrian Ionescu, din Baroul Constanţa, ne explică modalitatea prin care poate fi câştigat un proces pentru rovinietă împotriva Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România SA.
 
„De la bun început, trebuie precizat faptul că sunt două aspecte deosebit de importante când vorbim despre eventualele amenzi transmise prin serviciul poştal pentru rovinietă“, ne-a precizat avocatul.
 
Astfel, potrivit declaraţiilor sale, dacă respectivul proces-verbal de sancţionare nu poartă semnătura olografă a agentului constatator, adică nu este semnată de mână de persoana autorizată care a constatat abaterea, ori dacă respectivul proces-verbal nu a fost aplicat efectiv în trafic, la momentul comiterii contravenţiei, el este nul.
 
„Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis un recurs în interesul legii formulat de Avocatul Poporului şi astfel a stabilit că procesele-verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor transmise persoanelor sancţionate contravenţionale pe suport hârtie sunt lovite de nulitate absolută pentru lipsa semnăturii olografe a agentului constatator“, a explicat avocatul. Astfel, nicio amendă transmisă prin poştă nu trebuie achitată dacă nu este semnată de mână de agent.

Numeroase probleme cu softul

Mai mult decât atât, amenda nu este valabilă dacă e transmisă prin poştă, pentru că Înalta Curte a stabilit şi faptul că ea trebuie aplicată în mod direct, în trafic, la momentul constatării efective a contravenţiei.
 
„Au fost foarte multe probleme cu softul de recunoaştere a numerelor autovehiculelor. De curând am câştigat un proces în care clienţii mei au primit acasă amenda, prin poştă, după ce softul instituţiei a încurcat un număr de înmatriculare din Olt (OT) cu cel din Constanţa (CT). Nu este normal aşa ceva!“, ne-a declarat avocatul.
 
Din acest motiv, amenda aplicată prin mijloacele de constatare electronică (fapta surprinsă pe camerele de luat vederi) nu mai este considerată valabilă în faţa instanţei de judecată.
 
„Totodată, au fost foarte multe cazuri la instanţă în care proprietarul a vândut maşina şi a radiat-o, însă noul proprietar nu a mai înmatriculat-o, iar amenda i-a venit prin poştă, acasă, tot vechiului proprietar, ceea ce, de asemenea, nu este corect“, a mai continuat avocatul.

Taxă fixă de 20 de lei

Pe de altă parte, sunt şi cazuri în care proprietarii au împrumutat maşina unui cunoscut şi au primit amenzile pentru abaterile acestuia.
 
„În cazul în care o persoană primeşte, totuşi, amendă prin poştă pentru rovinietă, aceasta o poate contesta în faţa judecătorilor. Instanţa competentă de soluţionare a contestaţiilor este judecătoria de pe raza căreia persoana care contestă amenda are domiciliul. Se achită o taxă de timbru judiciar în sumă fixă de 20 de lei, care se poate recupera în cazul în care persoana câştigă procesul şi solicită acordarea cheltuielilor de judecată. Împotriva hotărârii de la judecătorie se poate face apel, care se va judeca la tribunal, la secţia contencios administrativ şi fiscal“, ne-a explicat Adrian Ionescu procedura, pas cu pas.

CNADNR trebuie să facă dovada

Aşadar, dacă, totuşi, primiţi amenda prin poştă, nu ezitaţi să o contestaţi în instanţă, iar acţiunea trebuie să o depuneţi la judecătoria de pe raza căreia aveţi domiciliul, nu trebuie să vă deplasaţi sau să o trimiteţi la judecătoria din oraşul în care s-a emis amenda.
 
Reprezentanţii Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România SA sunt obligaţi să asigure şi să aducă în faţa instanţei probele în baza cărora v-au sancţionat contravenţional. Cu alte cuvinte, instituţia trebuie să facă dovadă că proprietarul maşinii a fost şi cel care se afla efectiv la volan la momentul comiterii contravenţiei.
 
Dacă CNADNR nu poate face dovada că dumneavoastră, proprietarul, vă aflaţi la volan, iar procesul-verbal v-a fost transmis prin poştă şi nu poartă semnătura olografă a agentului constatator, aţi câştigat procesul şi vă puteţi recupera cheltuielile.

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Emi 19 Oct, 2017 21:18 Buna seara.Am si eu o intrbare,daca se poate.Mi-a expirat rovinieta pe29 septembrie2017.Azi am constatat acest lucru ,am trecut podul de la Cernavoda de 2 ori,am mers pe autostrada pana la Ct.Nu m-a oprit in trafic nici un echipaj de politie in tot acest timp.Ma pot astepta la o amenda?, daca da ,ce valoare ar putea avea pt.autoturism.Va mulțumesc.
  • MARA 25 May, 2017 20:03 Eu am vandut masina acum 4 ani.Am radiat-o la Primarie dar noul proprietar nu a inmatriculat-o,si i-a venit pe numele sotului o amenda ca nu a avut rovinieta.Ce se poate face?
  • guita nedelcu 07 Mar, 2017 08:19 semnatura olografa a agentului constatator, care a intocmit procesul verbal de amenda trebuie sa fie in original sau este valabila si semnatura electronica? mentionez ca procesul verbal a fost trimis prin posta. exista in lege un termen limita, intre data savarsirii faptei si data constatarii? daca da, care este acesta? va multumesc
  • titi 14 Feb, 2017 20:01 Buna ,eu vin in tara o luna pe an lucrez in Italia,pe 23/07/2016 am intrat in tara pe la vama Bors,am lut rovineta pe luna ,expira pe 22/08/2016.In data de 10 /02/2017a venit amenda rovineta 125lei ,in data de 24/07 2016 am fost surpris in loc Vaduri jud Neamt fara rovineta ,dar eu debea o cuparasem (10ore) .Ne fiind in tara fica mea a pltit ameda .Se mai pote face ceva?.MULTUMESC
  • Marian 11 Jul, 2016 22:40 Buna seara .azi 11 07 2016. Am primit o amenda contravenționala de rovinieta la un autoturism înstrăinat in data de 08 09 2015, Menționez ca am fost la politie si am efectuat modificarea in sistemul informatic cu mențiunea înstrăinat către noul proprietar dar totuși la doua sapt dupa aceasta Am primit amenda de la CNADNR ..baza de date nu e comuna sau politia nu a facut modificare ,,eu am primit comunicat acasa
  • culea nicoleta 30 Jun, 2016 00:03 Eu una am inaintat proces dar degeaba.......tot statul cistiga