Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:55 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A trecut 1 martie. Mai sunt necesare anvelopele de iarnă?

ro

05 Mar, 2012 01:05 3029 Marime text
cap_2.jpgPlanul privind adoptarea ordonanţei de urgenţă ce reglementează utilizarea anvelopelor de iarnă a fost amânat pentru un an, timp în care ordonanţa a suferit o serie de modificări, printre care s-a numărat şi eliminarea termenului 1 noiembrie - 1 martie de utilizare a anvelopelor

În ciuda faptului că au trecut câteva zile de la expirarea presupusului termen în care şoferii erau obligaţi să-şi echipeze maşinile cu anvelope de iarnă, pericolul de a fi amendat a rămas în vigoare. Şi asta deoarece obligativitatea de a avea montate cauciucuri de iarnă şi vara, doar dacă se circulă pe gheaţă, zăpadă ori polei, a rămas neschimbată. Cu alte cuvinte, mult blamata ordonanţă de Guvern va fi activă şi în lunile viitoare.

După cum ne-a declarat şi comandantul Direcţiei Poliţiei Rutiere din Inspectoratul General al Poliţiei Române, comisarul-şef Lucian Diniţă, prima ordonanţă de Guvern care prevedea obligativitatea echipării automobilelor cu anvelope de iarnă, lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate atunci când circulă pe drumurile acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei era programată să intre în vigoare la data de 1 noiembrie 2010 şi să-şi înceteze efectele la 1 martie 2011.amvelope_-_trafic_iarna.jpg Planul a fost amânat pentru un an, timp în care ordonanţa a suferit o serie de modificări, printre care s-a numărat şi eliminarea termenului mai sus precizat. În aceste condiţii, pe data de 1 noiembrie 2011 a intrat în vigoare noua ordonanţă, iar majoritatea cetăţenilor au crezut că sunt obligaţi doar în lunile noiembrie, decembrie, ianuarie şi februarie să-şi echipeze automobilele cu anvelope de iarnă. De menţionat că potrivit poliţiştilor, Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, a fost modificată prin Ordonanţa Guvernului nr. 5/2011. Astfel s-a introdus obligativitatea dotării cu anvelope de iarnă, care au fost definite la art. 6, punctul 6^1 astfel: „anvelope omologate conform Directivei 92/23/CE a Consiliului din 31 martie 1992, privind pneurile autovehiculelor şi ale remorcilor acestora". Conform aceloraşi surse, pentru a fi acceptate ca anvelope de iarnă, acestea trebuie să fie inscripţionate cu unul dintre simbolurile „M+S", „M.S.", „MS" sau „M&S", fără a include în această categorie anvelopele marcate numai „all seasons". Amenzile sunt prevăzute în clasa a IV-a de sancţiuni (de la 9 la 20 puncte-amendă, respectiv între 603 şi 1.340 de lei), iar sancţiunea contravenţională este însoţită şi de măsura reţinerii certificatului de înmatriculare.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii