Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:41 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A postat un mesaj pe Facebook, iar judecătorii l-au obligat să achite despăgubiri de mii de euro! Caz real şi la Constanţa

ro

16 May, 2016 00:00 8059 Marime text


Sentinţă importantă pentru toţi utilizatorii de Facebook! Un bărbat (pârât în prezenta cauză) a fost obligat de judecători să achite suma de 5.000 de euro cu titlu de daune morale, după ce a postat pe Facebook un mesaj care a adus atingere dreptului la demnitate. Mai mult decât atât, cel în cauză a fost obligat de instanţă să publice decizia magistraţilor atât pe pagina sa de Facebook, cât şi în două cotidiene de largă circulaţie.
 
Pe scurt, un om de afaceri (reclamant în dosar) a solicitat Tribunalului Bucureşti „constatarea caracterului ilicit al faptei săvârşite de pârât prin publicarea pe pagina de Facebook a afirmaţiilor defăimătoare cu privire la reclamant, obligarea pârâtului la daune de 100.000 de euro pentru prejudiciul moral cauzat, precum și la publicarea în trei cotidiene naţionale și pe pagina de Facebook a hotărârii pe care instanţa urmează să o pronunţe în cauză“.
 
Între cei doi a fost încheiat un contract de prestări servicii având ca obiect organizarea de evenimente. Ulterior, pârâtul a scris pe pagina personală de Facebook următorul comentariu: „După două sezoane petrecute la (…), am decis că cel mai bine e să plec acum și să îmi văd de drumul meu mai departe. Am făcut destule compromisuri, iar acum am ajuns la punctul în care nu mai sunt dispus să le accept. Am plecat din cauza proprietarului locaţiei, un incult, un ţăran cu trei clase care nu știe să-și rostească numele mașinii pe care o conduce - Benlei, pe limbajul lui. Îmi cer scuze artiștilor pe care am fost nevoit să-i anulez, dansatorilor, colaboratorilor ș.a.m.d. Am rugămintea ca cei care îmi sunt prieteni să ocolească această locaţie!“.
 
În cauză, omul de afaceri a susţinut că i-a fost încălcat dreptul la reputaţie, care face parte din drepturile personalităţii, ce ocupă poziţia centrală în cadrul drepturilor personale nepatrimoniale.
 
„Prin afirmaţiile sale, pârâtul a adus în mod evident atingere reputaţiei reclamantului. Un alt aspect care circumstanţiază fapta este caracterul public al postării, efectuate în cadrul reţelei de socializare Facebook, a pârâtului. Din cauza acestui caracter public, postarea a putut fi vizualizată de toţi prietenii pârâtului care au apreciat postarea acestuia (prin folosirea opţiunii «Like»).“
 
Ulterior deliberărilor, Tribunalul Bucureşti a decis că „prin postarea mesajului cu caracter defăimător la adresa reclamantului (…), pe pagina sa de Facebook, pârâtul a adus atingere dreptului la demnitate al reclamantului“.
 
„În cauză sunt incidente dispoziţiile articolului 72 - C. civ., în conformitate cu care orice persoană are dreptul la respectarea demnităţii sale. Este interzisă orice atingere adusă onoarei și reputaţiei unei persoane fără consimţământul acesteia ori fără respectarea limitelor prevăzute la articolul 75. De asemenea, persoana prejudiciată poate cere despăgubiri sau, după caz, o reparaţie patrimonială a prejudiciului chiar nepatrimonial ce i-a fost cauzat, dacă vătămarea este imputabilă autorului faptei prejudiciabile. Tribunalul apreciază că suma de 5.000 de euro reprezintă o compensaţie echitabilă pentru atingerile aduse dreptului la demnitate al reclamantului; de asemenea, va fi obligat pârâtul la publicarea dispozitivului prezentei hotărâri pe pagina sa de Facebook și în două ziare cotidiene de largă circulaţie“, se mai arată în motivarea instanţei.
 
Decizia Tribunalului Bucureşti nu a fost definitivă, ea putând fi atacată la Curtea de Apel Bucureşti.  
 
Sursa: rolii.ro
 
Amintim că, într-un caz asemănător, judecătorii din Constanţa au ridicat diverse pretenţii după ce pe reţeaua de socializare Facebook o persoană a postat un mesaj care, în opinia lor, a avut un caracter insultător.
 
În primă instanţă, Judecătoria Constanţa a obligat-o pe persoana care a postat respectivul mesaj să plătească daune în cuantum de 6.000 de lei. Instanţa superioară, respectiv Tribunalul Constanţa, a anulat decizia Judecătoriei şi a stabilit că „afirmaţiile din cadrul comentariului la fotografia publicată de (…) pe pagina sa de Facebook nu sunt de natură să aducă prejudicii morale reclamantelor, întrucât contul său are un caracter privat, persoanele din afara listei de prieteni neavând posibilitatea să îl acceseze“.
 
„În aceste împrejurări, afirmaţiile nu au fost făcute în public și nici nu au stat la dispoziţia publicului timp suficient. În privinţa fotografiei distribuite și comentariului atașat, nu au existat comentarii sau like-uri“, potrivit minutei.

Citeşte şi

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii