Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:17 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A cerut refacerea rechizitoriului în dosarul „Mita din PSD" Judecătorul bucureştean Lăzureanu, unul dintre noii procurori ai Constanţei

ro

28 Sep, 2012 01:00 3825 Marime text
procurori-saladejudecata.jpgNumărul procurorilor din Constanţa va creşte, graţie Consiliului Superior al Magistraturii. Unul dintre viitorii anchetatori de la malul mării vine de la Judecătoria Sectorului 1, Bucureşti, iar celălalt de la Parchetul Judecătoriei din Galaţi. De menţionat că rândul viitorilor procurori ar fi fost mai gros, dacă Direcţia de Resurse Umane şi Organizare din cadrul CSM aproba reîncadrarea în funcţie a Rodicăi Simion, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa.

Astfel, conform notei cu numărul 22569/1154/2012, privind cererea Rodicăi Simion, de reîncadrare în funcţia de procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa, Secţia pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a apreciat că nu se impune acceptarea solicitării. De menţionat că Rodica Simion a fost numită în funcţia de procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa prin intermediul Hotărârii CSM numărul 72 din 1 februarie 2006, decret semnat de preşedintele României, Traian Băsescu. Prin Decretul 831 din 25 mai 2009, publicat in Monitorul Oficial 360, acelaşi preşedinte al României a eliberat-o din funcţie pe Rodica Simion, ca urmare a pensionarii. Recent, Direcţia de Resurse Umane şi Organizare din CSM, privind cererile de numire în funcţia de procuror formulate de unii judecători, a decis ca Venera Lăzureanu, judecător în cadrul Secţiei penale a Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti, să activeze în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa. Conform Lumea Justiţiei.ro, Venera Graţiela Lăzureanu este judecătorul care a trimis dosarul „Mita la PSD" înapoi la DNA, pentru refacerea rechizitoriului. În această cauză, Gheorghe Bunea (preşedinte al Organizaţiei Judeţene Brăila a Partidului Social Democrat), Ioan Niculae (acţionar principal al InterAgro SA), Viorel Bărac (director al SC InterAgro SA) şi Gheorghe Teodorescu (acţionar al SC INSOMAR SRL) erau acuzaţi în legătură cu finanţarea partidelor politice. Actul de urmărire penală a fost realizat, potrivit sursei mai citate, de fostul consilier la Ministerului Justiţiei al Monicăi Macovei. Secţia pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât transferul procurorului Cristinel Zainea, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa, începând cu data de 15 octombrie. Cristinel Zainea a mai încercat în trecut să vină la Constanţa, însă fără succes. Tot Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a aprobat Raportul Inspecţiei Judiciare nr. 1169/IJ/330/SIP/2012. Documentul a avut ca obiect analizarea modalităţii de preluare de dosare de către unităţile de parchet superioare de la unităţile de parchet inferioare în circumscripţiile Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bacău, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timişoara, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea şi Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa.

Vedetele, primele pe lista de preluare

procurori-sediulcsmsursafotowwwlujuro.jpgUlterior, secţia mai sus precizată a apreciat că se impune implicarea efectivă a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în crearea unei practici unitare în ceea ce priveşte modalitatea de preluare a cauzelor atât sub aspectul formei actului întocmit, cât şi sub aspectul motivării măsurii dispuse. Mai mult decât atât, Secţia pentru procurori crede că este necesară analizarea fiecărui dosar ce urmează să fie preluat pentru a se evita situaţiile în care preluarea unor cauze să fie urmată de declinarea acestora la aceeaşi unitate de parchet de la care s-a dispus măsura, continuarea activităţii de monitorizare a stocului de dosare vechi, aflate în lucru la unităţile de subordine şi de preluare a cauzelor cu grad ridicat de complexitate, a celor mediatizate excesiv sau a celor în care s-a creat aparenţa lipsei de imparţialitate a organelor de urmărire penală.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii