Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:42 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

27 de ani de la Revoluție. Pe 16 decembrie 1989, la Timişoara s-a strigat pentru prima dată ,,Libertate” și ,,Jos comunismul”

ro

16 Dec, 2016 14:00 2114 Marime text

27 de ani de la Revoluție. Procurorii lansează ipoteza unei lovituri de stat. În urmă cu 27 de ani, în ziua de 16 decembrie 1989, la Timişoara s-a strigat pentru prima dată ,,Libertate” și ,,Jos comunismul”. Pe 17 decembrie s-au înregistrat primele victime ale represiunii, în mai puţin de două săptămâni întreaga structură a sistemului comunist se va prăbuşi, iar cuplul Ceauşescu va fi executat. După 27 de ani, procurorii vorbesc deschis despre o lovitură de stat și declară că „pentru păstrarea puterii, noua conducere politică și militară instaurată pe 22 decembrie a determinat uciderea și rănirea prin împușcare a mii de români”.
16 decembrie 1989. Pe străzile din Timişoara câteva zeci de manifestanţi îndemnau trecătorii să li se alăture. Erau enoriaşii şi simpatizanţii pastorului reformat Laszlo Tokes care se opuneau evacuării acestuia din casa parohială. Pierderea parohiei era modul prin care autorităţile comuniste îl pedepseau pe Laszlo Tokes pentru că vorbea împotriva regimului Ceauşescu.
„Datorită faptului că a activat cu succes şi a atras şi tineretul în Biserica Reformată din Timişoara şi a început să critice politica Partidului vis-a-vis de desfiinţarea satelor mici, Securitatea şi-a dat seama că ar fi bine să fie îndepărtat din Timişoara în judeţul Sălaj, într-un sătuc uitat de lume”, a explicat avocatul lui Laszlo Tokes, Elod Kincses.
Protestul timişorenilor în favoarea lui Laszlo Tokes a devenit scânteia care a declanşat Revoluţia. Oameni de toate confesiunile şi etniile au început să strige „Jos Ceauşescu" şi „Jos comunismul". Soldaţii şi miliţienii îi bat pe protestatari şi arestează mai mult de 200.

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii