Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:07 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Agresorul patronului Cafe Mozaic, achitat pentru că s-a prescris fapta

ro

20 Dec, 2011 00:00 2281 Marime text
La circa 20 de ani de când a fost înjunghiat, patronul localului Cafe Mozaic, Constantin Camburu a pierdut definitiv procesul împotriva agresorului său, cetăţeanul turc Enis Cengel. Judecătorii Curţii de Apel Constanţa, în completul prezidat de magistratul Dan Iulian Năstase, au respins ca nefondat recursul declarat de afaceristul constănţean împotriva hotărârii prin care individul a fost achitat pe motiv că a intervenit prescripţia faptei. În prezent, omului de afaceri i-a rămas să se judece cu cetăţeanul turc pe linie civilă, pentru daune morale, proces care continuă la Judecătoria Constanţa, următoarea înfăţişare fiind fixată pentru data de 25 ianuarie 2011.

Recent, prin decizia penală nr. 951/2011, Curtea de Ape Constanţa a decis să respingă recursul declarat de Camburu împotriva hotărârii Judecătoriei Constanţa. Mai mult, afaceristul a fost obligat la plata sumei de 100 de lei, cu titlul de cheltuieli judiciare către stat. Hotărârea Curţii de Apel este definitivă şi vine să întărească sentinţa Judecătoriei Constanţa pronunţată în luna aprilie 2011, în dosarul cu numărul 38960/212/2011, verdict prin care cetăţeanul turc Enis Cengel a fost achitat de săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală gravă „ca urmare a intervenţiei prescripţiei speciale". De menţionat că hotărârile instanţelor constănţene, pronunţate la aproape 20 de ani de la comiterea faptei, vin după o anchetă penală pe care afaceristul o acuza ca fiind mai mult decât suspectă. De pildă, la momentul la care Constantin Camburu a fost înjunghiat de Enis Cengel, procurorii nu au considerat că se impune arestarea preventivă a celui din urmă, motiv pentru care individul se pare că a dispărut. Totodată, prin rechizitoriu, aceiaşi procurori au dispus trimiterea în judecată a suspectului pentru vătămare corporală gravă, în condiţiile în care raportul medico-legal a stabilit faptul că lovitura de pumnal i-a pus în pericol viaţa victimei.

Cum s-au petrecut faptele

Aşa cum arătam în ediţiile anterioare, deferit instanţei la doi ani de la comiterea faptei, cetăţeanul turc a fost condamnat pentru prima dată abia la nouă ani după agresiune, la doi ani de închisoare. Potrivit rechizitoriului, fapta s-a petrecut în noaptea de 18 spre 19 decembrie 1993, în faţa discotecii Rex. După cum au arătat procurorii, în noaptea respectivă, Constantin Camburu a mers împreună cu alţi prieteni la discoteca Rex, unde timp de câteva ore au consumat băuturi alcoolice şi au urmărit programul. „În aceeaşi noapte, învinuitul Nişikli Mushin a trecut pe la domiciliul învinuitului Regep Sedat, ocazia cu care cei doi, la invitaţia primului, au mers la hotelul Rex, unde în holul recepţiei s-au întâlnit cu învinuitul Cengel Enis şi încă un cetăţean turc necunoscut", au arătat procurorii. În jurul orei 2.00, Constantin Camburu a părăsit discoteca şi a mers în recepţia hotelului, pentru a schimba 50 de dolari în lei româneşti. S-a oprit la masa unde se aflau Enis Cengel şi tovarăşii săi şi i-a întrebat dacă nu ar avea să-i schimbe valuta. Pentru că aceştia au răspuns negativ solicitării sale, Camburu a plecat, fără ca între aceştia să izbucnească vreun conflict. Nu a trecut mult, iar afaceristul s-a întors împreună cu un prieten la masa la care se aflau cetăţenii turci şi a început să se certe cu Mushin Nişikli. „La un moment dat, ca urmare a altercaţiei verbale dintre cele două grupuri, partea vătămată Camburu Constantin şi învinuitul Nişikli Mushin au ieşit din recepţie, iar când au ajuns pe terasa scărilor de la intrare, au început să se îmbrâncească şi chiar să se lovească reciproc", spuneau procurorii în rechizitoriu. Astfel, „în timp ce aceştia se loveau, pe terasa scărilor a ieşit şi învinuitul Enis Cengel, care a intervenit în scandal, aplicându-i părţii vătămate Camburu Constantin în coapsa stângă mai multe lovituri de cuţit, lovituri în urma cărora acesta a căzut pe scări". De menţionat că arma folosită de Enis Cengel era un cuţit Puma, cu lama de 21,2 cm lungime şi lăţimea de 2,6 cm. După ce l-a înjunghiat pe Camburu, mai multe persoane au sărit şi i-au luat cuţitul cetăţeanului turc. Între timp, la faţa locului a ajuns şi o patrulă de poliţie, iar cei trei beligeranţi au fost duşi la secţie. Constantin Camburu a fost internat în spital, necesitând 40-45 de zile de îngriji medicale pentru vindecare, medicii stabilind că leziunea i-a pus viaţa în pericol prin şoc hemoragic. La rândul său, cetăţeanul turc şi-a recunoscut fapta în faţa anchetatorilor. Totuşi, după un periplu în instanţe demn de filmele de groază, în urma căruia procesul a fost trimis spre rejudecare, pentru a i se respecta acuzatului drepturile procesuale, în cele din urmă, judecătorii Curţii de Apel au pronunţat hotărârea definitivă care stabileşte faptul că agresorul nu va face puşcărie, pentru că fapta s-a prescris.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii