Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:28 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lista neagră a alegerilor europarlamentare 13 candidaţi analizaţi prin lupa anticorupţiei

ro

05 May, 2014 10:17 2295 Marime text
Mai sunt mai puţin de trei săptămâni până la scrutinul alegerilor europarlamentare din 25 mai, iar candidaţii români sunt atent verificaţi de către cei care vor să ştie cui să acorde votul de încredere. Astfel, a apărut deja o „listă neagră“ a alegerilor europarlamentare. Iniţiatorii acesteia sunt cei de la Alianţa pentru o România Curată (ARC), iar lista care conţine 13 nume de răsunet în politică a fost postată pe portalul romaniacurata.ro.
Potrivit ARC, România Curată a monitorizat candidaţii la euro-alegeri. Criteriile folosite au fost următoarele: Traseism (apartenenţa la mai mult de două partide din 1990 încoace); Probleme de integritate sancţionate de Agenţia Naţională de Integritate (ANI); Trimiteri in judecată; Profit necuvenit; Incompatibilităţi;  Nepotism; Colaborare cu fosta poliţie politică, sancţionată de CNSAS; Rasism şi sexism. Autorii studiului empiric precizează că „lista de mai jos conţine doar candidaţii la care este ceva de semnalat, cu specificaţia că în unele cazuri unde nu există sentinţe finale ale justiţiei nu există certitudinea vreunei carenţe de integritate a candidatului respectiv. Au fost monitorizaţi numai candidaţii eligibili, conform estimărilor sondajelor de opinie“. Declaraţiile de avere şi de interese ale candidaţilor la europarlamentare au fost publicate într-o categorie distinctă şi pe site-ul ANI

PDL: Theodor Stolojan:
La 24 aprilie 2013, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a sesizat Parchetul de pe langa Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în vederea cercetării lui Theodor Stolojan pentru fals în declaraţii, deoarece acesta nu ar fi trecut în declaraţiile de avere şi de interese completate în 2012 acţiunile deţinute la Transgaz Mediaş. Nu există o decizie finală a justiţiei. În declaraţia de interese a lui Teodor Stolojan apare ca deţinător de acţiuni la Transgaz, Petrom, Zentiva, Transelectrica, Romgaz, Teraplast, Raiffeisen, Strategic Consulting SRL.

PDL: Orest Onofrei este traseist, fiind la al treilea partid, după PNŢCD şi PNL.
În 2002, Orest Onofrei  a fost trimis în judecata pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă, după ce a produs un accident rutier, soldat cu decesul unui copil. A fost achitat definitiv în anul 2011 pentru savârşirea infracţiunii de ucidere din culpă, de către Curtea de Apel Bucureşti, după ce în 2010 primise un an de închisoare cu suspendare.

PMP: Cristian Preda este traseist, a ajuns la PMP după ce a plecat succesiv din PDL (prim vicepreședinte sub președinţia lui Vasile Blaga) și PNL (secretar de stat MAE pe poziţie PNL, a condus programe în Institutul de Studii Liberale afiliat PNL).
Averea lui Cristian Preda este de 1.895.000 lei (conturi bancare ale lui şi soţiei)
Venit actual: 503.000 lei (50.820 lei salariu profesor universitar, 890 lei drepturi de autor, 334.000 lei salariu de la Parlamentul European, 117.791 lei-salariu primit de soţie, manager la Toyota România).

PMP: Teodor Baconschi, și el demisionar din PDL, deși avea un apartament în Primăverii şi încă unul „de cartier“, a cerut şi casă de protocol şi a obţinut şi un loc pe listele ANL pentru o vilă. Conform presei, Teodor Baconschi s-a mutat în casa de protocol ca să încaseze chirie pe apartamentul său din Primăverii. Tot în Primăverii a obţinut şi o vilă cochetă pentru ONG-ul său, tot de la RAAPPS. Venitul său actual este de 49.206 RON (salariul soţiei de la Radio România Cultural) şi 1.112 lei (drepturi de autor din partea soţiei). Deţine 2 apartamente in Bucureşti. În anul 2011, pe vremea când era ministru de Externe, Teodor Baconschi a numit-o la Institutul Diplomatic Român (instituţie subordonată MAE, preşedinte Teodor Baconschi) în funcţia de director responsabil cu formarea profesională a diplomaţilor pe fiica de numai 25 de ani a unui important membru PDL din Cluj, Gheorghe Benea, aflat de aproximativ doi ani în fruntea unei alte instituţii publice, Compania Naţională „Loteria Romană“.
În noiembrie 2010, Teodor Baconschi a fost sancţionat cu avertisment de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) pentru discriminare, în contextul unei afirmaţii legate de ţigani şi infracţionalitate. În cadrul unei întrevederi cu secretarul de stat francez pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche, la 11 februarie 2010, Baconschi a declarat: „Avem nişte probleme fiziologice, naturale, de infracţionalitate in sânul unora dintre comunităţile româneşti, în special în rândul comunităţilor cetăţenilor români de etnie romă“.

PPDD: Dan Diaconescu, fondator și președinte al PPDD, are o avere declarată de 1.800.000 de lei (400.000 de euro, reprezentând valoarea unor bijuterii), 7 spaţii comerciale. În anul 2013, a vândut 9 imobile şi un teren din Bucureşti, Sinaia şi Snagov, pentru care a încasat 7,6 milioane de lei (1,7 milioane de euro). În anul 2013, a fost condamnat la 3 ani de închisoare pentru şantaj. Decizia nu este definitivă.

Forţa Civică: Mihai Răzvan Ungureanu, președinte al partidului și senator, nu a reușit să explice niciodată clar pentru ce servicii soţia sa a încasat de la OMV, proprietarul Petrom, în perioada când el era şeful Serviciului de Informaţii Externe (SIE) sume importante (84.000 euro pe an) pentru „consultanţă”, deşi lucra în aceeaşi perioadă la spitalul Fundeni. Doamna doctor Ungureanu face parte dintr-un grup consultativ al Petrom în care însă se pare că ceilalţi membri nu sunt remuneraţi.

Noua Republică: Mihail Neamţu. În anul 2012, Mihail Neamţu a fost acuzat de Centrul pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului pentru că, într-un discurs, ar fi incitat la extremism şi a ignorat antisemitismul promovat de legionari.
Deţine 157.000 lei în conturi bancare, și are un venit actual de 10.500 lei anual.

PNŢCD: Aurelian Pavelescu este traseist, a schimbat șase partide.  Deţine 720.000 de lei, 10.000 de euro în bijuterii, 675.000 de lei (150.000 de euro) într-o colecţie de artă, picturi, grafică, statuete) şi două case.


PRM: Corneliu Vadim Tudor a fost trimis în judecată de Parchetul General în 2011 pentru ultraj şi nerespectarea unei hotărâri judecătoreşti în scandalul evacuării din luna ianuarie 2011 a sediului Partidului România Mare din strada Emile Zola. În anul 2012, Institutul pentru Studierea Holocaustului „Elie Wiesel“ (INSHR-EW) a cerut autorităţilor sancţionarea lui Corneliu Vadim Tudor, după ce acesta a declarat că în România nu a existat Holocaust. În anul 2013, Corneliu Vadim Tudor a fost amendat de CNCD pentru afirmaţii jignitoare la adresa Ancuţei Cârcu, membră a PRM.

PSD: Ecaterina Andronescu, recent achitată după ce primise o sancţiune ANI se află în conflict de interese. Andronescu conduce Comisia pentru educaţie de la Senat care a respins ordonanţa de înfiinţare a Agenţiei naţionale de cercetare UEFISCDI. România Curată a publicat dovezi că înainte de existenţa acestei agenţii, Politehnica București, unde Ecaterina Andronescu era rector câștiga disproporţionat de multe granturi dintr-un fond administrat chiar de această instituţie și care a trecut ulterior la UEFISCDI.

PSD: Ciprian Tănăsescu se află al treilea partid după  Partidul Popular şi al Protecţiei Sociale  și PRM. Detine 225.000 de lei in depozite bancare, trei maşini de lux, acţiuni la Transelectrica şi Alumil SA în valoare de 25.000 de lei şi datorii de 15.000 de euro

PNL: Adina Vălean. În 2010, ecologiştii au acuzat-o pe Adina Vălean că face lobby proiectului de la Roşia Montană. Totul a pornit de la un seminar ţinut de Vălean în parteneriat cu Gold Corporation. Ea a declarat că deţine bijuterii de 18.000 de euro, datorii la bănci de 88.000 de euro şi 900.000 de lei în conturi. Are doua maşini de lux. Deţine două apartamente în Bucureşti, cumpărate în 2001 şi 2011 a cate 96 şi 205 mp, o casă în Drajna, judeţul Prahova, în suprafaţă de 84 mp, cumparată în 2007.  

PNL: Eduard Hellvig a fost declarat incompatibil de ANI. Inspectorii susţin că s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 07.05.2012 - 31.10.2012, întrucât a exercitat, simultan, atât funcţia de Ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, cât și funcţia de Director în cadrul S.C. Sintezis Birotica SRL. A pierdut procesul cu ANI la Curtea de Apel Bucureţti şi are termen la instanţa supremă în decembrie 2014.

Sursa: http://www.romaniacurata.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii