Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:07 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Tu unde te distrezi pe litoral? Mamaia versus alte staţiuni

ro

18 Jun, 2015 00:00 2596 Marime text
Ah, litoralul românesc! E vară, e bine, e soare! Frunza turismului nostru, moştenită de la Udrea, este plină. Ca în fiecare an, oamenii merg pe litoral. Unii, cu restanţe şi cu Bacalaureat de dat, rămân, momentan, în locurile lor din viaţa de zi cu zi, însă ceilalţi dau buzna în trenuri şi merg cu naşu', cu maşinile de lux sau cu autocarul până la mare. Însă mare atenţie unde coborâţi din tren sau unde decideţi să parcaţi „bolizii“.
 
Litoralul românesc rămâne, încă, din multe puncte de vedere, pe primul loc dacă vrei să fii prădat de bani sau dacă vrei să pleci cu ceartă de la un restaurant unde aştepţi zeci de minute bune ca să îţi vină mâncarea. Cu toate minusurile, progresele făcute de autorităţi şi de patroni pentru îmbunătăţirea condiţiilor turistice sunt de apreciat.
În funcţie (nu doar) de banii din buzunar, sunt câteva diferenţe între turiştii din alte staţiuni de pe lângă Mamaia şi cei din Mamaia. În timp ce în Mamaia sunt valuri, în celelalte staţiuni „e“ valuri. Dacă în Mamaia un tatuaj cu o inimioară frântă de o săgetuţă, în mod obligatoriu lângă numele fostului(ei)/actualului(ei) iubit(e), costă 200 de lei, în celelalte staţiuni e gratis, pentru că turiştii îl au deja făcut.
 
O altă diferenţă e că la Mamaia se face topless, însă în celelalte staţiuni nu sunt bani de sutien la costumul de baie. În Mamaia merg oameni cu bani, în celelalte staţiuni merg oameni cu studii în curs de desfăşurare.
 
Până şi la capitolul muzică sunt ceva diferenţe. Dacă în Mamaia se aude muzică tare din cluburi, în Costineşti, muzica la volum maxim vine din maşinile „băieţaşilor“. Dacă celelalte staţiuni se laudă cu disco-bar-urile lor e pentru că patronul este din Mamaia.
 
În plus, în Mamaia, uşa camerei de hotel se deschide cu cardul sau, în cel mai rău caz, cu o cheie, iar în celelalte staţiuni, tragi de fermoar. În Mamaia, se dau toţi foarte bogaţi, în celelalte staţiuni, se bea apă de la ţâşnitoare, cu aere de miliardar.
 
Sunt şi asemănări între turiştii din staţiunile Mamaia şi celelalte, una dintre ele fiind bronzatul sexy cu „lănţucul“ de aur la gât, că doar trebuie să protejezi pielea de razele soarelui în locul în care vine marginea maioului. În toate staţiunile, mai sunt turişti care trag de o Cola cinci ore la terasă pentru că nu doresc să comande altceva, să nu îngraşe marile companii ce poluează planeta.
 
Totodată, vom întâlni în fiecare staţiune tipul acela de turist care nu vrea să treacă neobservat şi gândeşte corporatist. De exemplu, genul care poartă un smartphone de ultimă generaţie sau un laptop, în funcţie de câtă treabă are sau vrea să dea impresia că are. Întâlnim frecvent şi turistul ce are costumul de baie compus din colac, şort, brăţară şi tatuaje.
 
Dacă eşti indecis, ofuscat ori nervos pentru că am cotat Mamaia foarte bine în acest „tratat“, atunci eşti liber să mergi în celelalte staţiuni. Tu trebuie să alegi unde să fii „bo$$“ şi ce pretenţii sau condiţii minime ai accepta. Până una-alta, vă doresc distracţie maximă pe litoral!
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii