Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:25 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Steag, stema, imn si granite

ro

08 Sep, 2009 02:36 1752 Marime text

manuela1_editorial.jpgPatru sute de persoane au clamat, sâmbăta trecută, în cor, autonomia ţinutului secuiesc. Pentru unii sau mulţi dintre noi - cei care priveam la televizor - părea un circ. Pentru cei de la întâlnirea din Odorheiu Secuiesc părea un lucru foarte serios.

Mi s-a părut că visez când am văzut ce cer ungurii. Au spus cu voce moderată, dar hotărâtă, că vor steag, stemă, imn şi graniţe, adică toate cele trebuincioase pentru a-ţi face o ţară, în cazul nostru, un stat în stat, în România. Mă gândeam că întâlnirea Consiliului Naţional Secuiesc - aşa se numesc nenii şi tănticile care vor să fie grăniţuiţi de restul cetăţenilor români - va fi urmată de reacţii prompte din partea celor care ne conduc. Am fost dezamăgită însă. Dar, dezamăgirea e la noi, la români, o stare de spirit, dacă nu chiar o a doua natură, căci ne-am obişnuit, în general, ca mai-marii noştri să se situeze sub aşteptări. Pe Vadim eram sigură că îl vom vedea fluturând steagul şi Constituţia şi frânturi din Istoria Românilor, după declaraţiile de la Odorhei. Nu comentez dacă din cauza faptului că ne aflăm în pragul prezidenţialelor, iar el vrea, ca şi alţii, să candideze. Nu ştiu. Este posibil să fi fost o reacţie naturală, având în vedere faptul că mă aşteptam să iasă cu ceva declaraţii. Am fost dezamăgită pentru că nimeni altcineva nu a avut o reacţie promptă, tranşantă la adresa celor ce s-au afirmat cu glas tare în secuime, mult mai clar şi mai concis ca până acum. Să se datoreze oare tăcerea politicienilor faptului că prezidenţialele bat la uşă? Şi că UDMR nu are o poziţie clară în ceea ce priveşte ulterioarele alianţe electorale? Şi că se tem de faptul că ungurii vor avea un procent hotărâtor la vot, datorat, în principal, absenteismului? Se prea poate. Având însă în vedere nivelul actual al clasei politice din România, electoratul este oricum debusolat. Nu trebuie să fim dezamăgiţi (deşi cu greu ne putem împiedica să nu fim) de neimplicarea celor care ne conduc într-o astfel de temă, acum că bat la uşă prezidenţialele. Ar trebui să fim obişnuiţi. Să ne fi aşteptat la o astfel de tăcere, din care răzbate doar glasul ungurilor din ţara noastră. Dar cum rămâne cu glasul majorităţii locuitorilor, cu noi, românii?! Pentru ce mai votăm persoane care să ne reprezinte?! Aa. Şi cum rămâne cu „România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil"?! Oare cetăţenii români de naţionalitate maghiară au auzit de această aserţiune? Mă îndoiesc că dacă au auzit îi interesează, atâta vreme cât, pe noi, românii, nu pare să ne intereseze.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • surmelis argentina pusa 08 Sep, 2009 11:59 D-le "GHITA", imi pare rau ca va contrazic ,dar "mici copii" sunt de fapt niste rautati de copii, care agita apele intr-o tara care nu este a lor. Acestor "mici copii",daca nu le place legea ROMANIEI ,sa faca bine sa se duca acolo de unde au venit . Iar in privinta taxelor de trecere a "frontierei" de la Mamaia, fiti sigur ca va sunt returnati banii prin serviciile cat mai bune, care sunt asigurate chiar cu acesti bani,care nu reprezinta o suma exagerata.
  • ghita 08 Sep, 2009 08:33 Aia urla autonomie...noi de mult avem bariere ( cu plata ! ),ABSOLUT fiecare miscare se face numai cu avizul CJC care este conducerea Statului Constanta...etc...Aici autonomie,ungurii sunt mici copiii !
  • ardeleanu 08 Sep, 2009 04:26 S-a ajuns la aceste declaratii si actiuni datorita Lui Iliescu si PDSR devenit PSD care au admis intrarea in politica a UDMR , n-au reactionat la faradelegile si actiunile iredentiste si a politicii " pasilor marunti " care de la placutele bilingve au ajuns la alungarea romanilor din judetele Harghita si Covasna . PD-ul a contribuit din plin ,ajungandu-se ca sa faca parte din P.P.E. alaturi de acesti dusmani ai poporului roman .Grav este faptul ca nu exista solutie .Suntem nevoiti sa suportam aceste manifestari in vecii vecilor . Pe maghiari nu-i poate domoli nimeni.Doar mormantul il indreapta pe cocosat.Despre liberali ce sa mai vorbim.Tariceanu este omul lor .Toate asa zisele luari de atitudine sun pentru prosti .Politicienii romani , impreuna cu cei din UDMR beau palinca impreuna si se indoapa cu gulas .