Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:35 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Sportul, o lecție de viață

ro

03 Mar, 2015 00:00 2382 Marime text
Adulți obezi, adolescenți ocupați și copii sedentari. Acesta este tabloul sumbru sub care se înfățișează realitatea înconjurătoare. Orice rău trebuie tăiat de la rădăcină și consider că majoritatea problemelor medii și majore care ne urmăresc trebuie să fie rezolvate timpuriu prin educație. Astăzi, propun o viziune a sportului ca lecție de viață și dacă am să conving măcar un individ să se îndrepte către mișcare, ziua mea a fost un real succes!

Părinții trebuie să „lupte“ prin încercări neobosite să găsească odraslelor o ramură sportivă compatibilă cu fizicul și temperamentul lor. Piticii care iau contact cu un sport în mediu organizat vor asimila involuntar că în viață, precum în antrenamente, avem de-a face cu salut, încălzire, pregătire, exercițiu, pauză, meci și final. Este datoria îndrumătorilor să se facă înțeleși că importantă este participarea sau că primează călătoria, și nu destinația, evitând astfel ca micuții sportivi să fie dezamăgiţi.  

În programa școlară, sportul apare prea rar, și, din păcate, nici acele ore nu se susțin temeinic. Dacă joaca „în cartier“, culesul fructelor și săritul gardurilor nu mai se poartă, trebuie totuși luptat cumva împotriva excesului de „tabletă“.

Nedreptățile legate de șansă sunt prezente atât în sport, cât și în viață, dar, în ambele planuri, cine vrea poate compensa prin multă muncă. Astfel le putem insufla copiilor responsabilitate, seriozitate și  perseverență, prielnice în toate activitățile întreprinse. Un „talentat“ dezordonat poate fi oricând învins de un „muncitor“ desăvârșit. Exemplele sunt multiple și servesc ca lecții pentru cei suficient de abili și de atenți să le observe.

Nu este un articol născut numai din dorința de a vedea mereu tricolorul pe podium, ci şi pentru a pregăti o generație mai sănătoasă, un „mâine“ mai puternic și un „poimâine“ mai zvelt. Sportul necesită grație, inteligență și strategie, virtuți ce întăresc omul ca entitate și omenirea ca întreg.

De ce să nu semnalăm un avantaj major pentru care e recomandabil să practici precoce sportul? Banii. Hârtiile acestea „blestemate“ ce ne înfrumusețează câteodată traiul se află la discreția celor mai buni, celor mai tari, celor mai pregătiți sportivi. Dacă nici motivul acesta nu te urnește către mișcare, eu mi-am epuizat muniția.

Mă adresez acum adulților dolofani, părinților iubitori și junimii care încă aruncă un ochi la presa locală: haideți, constănțenilor, să ne arate România cu degetul că suntem cea mai sportivă regiune a țării, cei mai activi compatrioți și cei mai sănătoși conaționali!
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii