Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:42 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Seceta cu... pomeni electorale se combate

ro

25 Aug, 2012 01:49 1766 Marime text
Camelia-Balan.jpgNu a plouat îndeajuns şi iar se vorbeşte de secetă şi de măsurile ce se pot lua pentru a fi evitate efectele catastrofale ale pârjolului (dacă toamna va fi dramatic de darnică în precipitaţii, subiectul abordat va fi altul şi el, de asemenea arhicunoscut, privind năprasnicele inundaţii şi fireasca şi deja iluzoria construire a unor diguri).

Reprezentanţii năpăstuiţilor discută cu guvernanţii care se perindă cu o viteză uimitoare pe la ministere aceleaşi probleme aproape în fiecare an, dar în zadar. Ei nu termină bine de povestit cum stau lucrurile cu reformarea sistemului că un alt ministru vine la conducere şi aceleaşi discuţii se reiau. S-a ajuns însă la saturaţie. Nu aveam cum să o ţinem întruna cu discuţiile şi să nu ajungem să ne săturăm de acestea. Nu părem însă la fel de sătui când vine vorba de pomenile electorale oferite de guvernanţi la vreme de calamitate...

Hectare întregi de teren cultivat au fost compromise la nivelul ţării. Seceta a făcut ravagii şi a calamitat producţia agricolă, iar Guvernul - cu gândul la alegerile electorale şi la cât mai multe voturi, şi nicidecum cu gândul la relansarea economiei - promite mulţimii un ajutor financiar de 100 de lei pe hectar pentru suprafeţe de maxim 10 hectare. Miza este ca marea masă a agricultorilor să simtă un oarecare sprijin financiar, căci vorbim de aproximativ 800.000 de agricultori care sunt îndreptăţiţi să primească pomana uselistă. Calculul politic stă în felul următor: 800.000 de agricultori vrăjiţi cu aşa-zise stimulente ar trebui să aducă cel puţin 800.000 de voturi la parlamentarele din toamnă.

Realizarea unui nou sistem de irigaţii, construirea de baraje şi acumulări de ape în perioadele ploioase, reamenajări ale albiilor râurilor sunt măsurile care trebuie nu doar discutate, aşa cum se întâmplă zilele acestea, ci şi încurajate de Guvern pentru ca România să facă faţă pe viitor perioadelor secetoase. Dar pentru astfel de măsuri Executivul trebuie să facă investiţii masive în agricultură, de ordinul miliardelor de euro, şi nu să aibă ca prioritate pomenile electorale fără nicio implicare în ceea ce priveşte redresarea economică.

Anul acesta mâncăm mai scump şi, fireşte, discutăm despre secetă, despre creşterea preţurilor şi despre neajunsurile din agricultură, iar la anul, cel mai probabil, va fi neglijată această poveste cu reforma în agricultură. Este de ajuns ca în 2013 să plouă, iar recolta să fie bogată, pentru ca Guvernul să dea uitării sau să omită derularea oricăror investiţii în domeniul agricol...

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii