Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:02 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial România, land of jokes. „Lupta“ dintre Parlament şi Hipermarket

ro

18 May, 2015 00:00 1456 Marime text
Parlamentarii nu dorm, ci se gândesc non-stop la binele națiunii. Dar nu trebuie să fii parlamentar pentru a remarca cât de nesatisfăcător stăm la capitolul deprinderi culturale. Nivelul cultural al românilor se pare că a scăzut considerabil. Însă, atunci când eşti parlamentar, acest fapt se resimte puternic, deoarece stă în mâinile tale să corectezi cultura românilor adevăraţi. Îndreptarea stării din capetele românilor constă în a stabili prin lege ceva, bineînţeles, prin iniţierea unui proiect de lege.
 
De aceea, un grup de parlamentari a hotărât: pentru ca românii să îşi mute atenţia către cultură, trebuie neapărat să fie închise hipermarket-urile în weekend-uri, pentru că aceşti „monştri“ cu toate cele trebuincioase omului sunt cei mai mari duşmani ai culturii. De ce să se ducă omul în magazine sâmbăta şi duminica, în loc să citească o carte sau să viziteze un muzeu?
 
Legea închiderii „monştrilor“ în weekend ar trebui să vină cu o serie de măsuri obligatorii. Prin urmare, tot prin lege, să fie deschise bibliotecile sâmbătă şi duminică, pentru că în zadar închizi hipermarket-ul dacă nu ai alternative. Totodată, ar trebui să se închidă stadioanele care atrag românii la fel de mult ca magazinele. O altă măsură ar fi întreruperea emisiunilor „cancan“ la sfârşit de săptămână, întrucât o scenă cu o doamnă focoasă atrage mult mai mult decât pictura din muzeul de artă. Cluburile, barurile şi pub-urile ar trebui dotate cu e-bookuri încărcate la maximum cu literatură clasică naţională şi universală.
 
Sunt mult mai multe măsuri întregitoare și indispensabile, da nu le putem expune... după câtă cultură s-a prins de noi în mall.
 
Consider că trebuie să parcurgem un text când dorim şi când simţim nevoia, nu atunci când ne închid hypermarket-urile. Cred cu adevărat că minţile noastre se îmbogăţesc când vernisajele, lansările de carte, simpozioanele şi alte întruniri nu vor mai fi triste!
 
Cultura nu este o bucurie nu din cauza hypermarket-urilor. Din cauza noastră, a societăţii şi a senzaţiei că toată lumea spune: „Ei!, am făcut-o şi pe asta!“, continuând cu un tragic „Naiba ştie de ce!“ şi terminând cu „Nu prea se merită!“. Asta e înmormântare curată!
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii