Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:18 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

RADET în derivă, noi, la balamuc!?

ro

10 Aug, 2011 22:52 2281 Marime text
lavinia_bun.jpgPuteţi să începeţi sa vă calculaţi cât va costa încălzirea locuinţelor, la iarnă! RADET Constanţa a anunţat că preţul de facturare pentru o gigacalorie pentru consumatorii casnici s-ar putea majora de la 170 de lei la 250 de lei pentru populaţie, din toamnă. Deja, din aprilie, plătim cu 13% mai mult la factura de căldură din cauza majorării tarifului de producere şi transport al energiei termice de către CET. Acum, preţul final după ce se aplică majorarea ajunge la 338,33 de lei pe gigacalorie, însă la această sumă se aplică subvenţiile suportate de primărie. Cât s-or mai aplica!

Aflaţi la limita supravieţuirii, cu datorii de peste 270 de milioane de lei la bugetul de stat dintre care peste 120 de milioane penalităţi care nu pot fi anulate, fiind prevăzute în Codul Fiscal, RADET mimează fericirea şi ne promite că se caută soluţii pentru energie termică ieftină. Din 2013, când municipiul nostru ar putea beneficia de un nou CET care să furnizeze energie termică ieftină, curată şi verde... Până atunci trebuie să ne mulţumim cu fochiştii de ieri, operatorii de puncte termice de astăzi.

Şi nu e, din păcate, doar o glumă proastă. În timp ce subsidiara din România a grupului german Siemens a automatizat 127 de puncte termice ale Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice din Constanţa în schimbul a vreo 3,8 de milioane de euro, pe statul de plată a regiei figurează încă angajaţi sute de fochişti. Licitaţiile trucate rămân sursa de venit a băieţilor deştepţi. Sunt tot mai multe şi tot mai vizibile. Din păcate, se pare că, nimeni nu mai poate face nimic. Este şi cazul RADET-ului, unde s-a organizat o astfel de licitaţie în care, în mod paradoxal, a câştigat cea mai scumpă ofertă.

Revenind la faptul că bugetul de stat nu mai suportă subvenţia la energia termică pentru populaţie, să vedem cum va arăta factura la energia termică în această iarnă. Calculul ni-l face directorul general al RADET, domn' Rachieru: „Preţul unei gigacalorii pentru populaţie va suporta o majorare de maximum 45 de procente. Astfel, dacă acum locuiţi într-un apartament cu 2 camere aveţi de achitat o factură de 182 de lei, odată cu eliminarea subvenţiei acordată de Guvern, veţi scoate din buzunar 270 de lei. De ce? Pentru că primarul nostru monden şi capabil nu este în stare să recupereze cele 500 de miliarde de lei vechi, bani de încasat de la bugetul statului. Sau probabil nu a învăţat încă cum se adună debitele ci doar cum se saltă licitaţiile!"

Între timp zeci de constănţeni au cerut debranşarea de la sistemul centralizat de încălzire, pe motiv că nu îşi vor mai putea permite să plătească facturile din această iarnă sau din cauza faptului că deşi plătesc, trebuie să îndure frigul. Un alt motiv este legat de faptul că unii vecinii nu-şi repară sau înlocuiesc instalaţiile interioare sau nu contribuie la repararea instalaţiilor comune din bloc şi astfel nu beneficiază de căldură la parametrii optimi.

La o singură întrebare refuză să răspundă domnul director...se ştie că, în 2006, RADET asigura apă caldă şi căldură pentru aproximativ 270000 de locuitori , adică peste 90000 de apartamente racordate la sistemul centralizat de termoficare al municipiului. Oare câte apartamente au rămas în realitate în sistem de vreme ce se vede cu ochiul liber cum RADET alocă bugete speciale pentru a propăvădui în presa de casă avantajele sistemului de termoficare centralizat???!!

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii