Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:55 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

PNL Constanţa şi lupul din pădure

ro

19 Sep, 2012 02:47 2353 Marime text
ada_codau.jpgLa nivel naţional, dar mai ales la nivelul judeţului Constanţa, alianţa dintre liberali şi social democraţi este iremediabil sortită eşecului. Învinşii sunt, ca de atâtea alte ori, liberalii. Fiindcă principiul împărţirii colegiilor parlamentare în perspectiva proximelor alegeri generale va fi oricare, mai puţin cel al parităţii. Clişeele care vor urma sunt uşor recognoscibile: vor fi invocate aspecte de nuanţă, chestiuni ce ţin de fiefuri, de zone de influenţă, de baroni, de afaceri. Una peste alta, invariabil, social democraţii vor avea-n căruţă mai mulţi saci. Mai multe colegii eligibile. Deci, mai multe şanse de câştig.

PNL Constanţa spera iniţial să mai obţină, peste ce are acum, două colegii parlamentare. Ar fi fost vorba despre două colegii pentru Camera Deputaţilor: Colegiul 4, reprezentat în prezent de deputatul PDL Constantin Chirilă, şi Colegiul 10, ocupat de deputatul - tot PDL - Maria Stavrositu. Dar pentru că vorbim despre politica de cartier şi, implicit, de politicieni de cartier, era mai mult sau mai puţin previzibil că social democraţii vor da greu din mână aceste colegii, vor funcţiona amantlâcurile „de doctrină", blaturile de alianţă şi interesele meschine. Căci va fi, ca şi în alte contexte, timpul potrivit pentru afirmarea bufonilor - indiferent de regele pe care aceştia din urmă-l amuză -, a clovnilor lipitori de afişe, dornici de afirmare prin arderea unor etape esenţiale, a celor animaţi intens de dorinţa de a parveni. Ce mai contează că vorbim, totuşi, despre o alianţă? Despre un parteneriat? La urma urmei, ce va mai însemna USL în condiţiile luptei pentru putere, pentru supremaţie? Cu atât mai mult, ce va mai însemna USL în judeţul Constanţa, un tărâm aproape roşu?!?

Ştiu, liberalii au, după alegerile locale din această vară, de două ori mai multe primării în judeţul Constanţa. Ştiu, au făcut, aşa cum unora dintre ei le place să spună - de parcă am fi pe terenul de fotbal - „o figură frumoasă". Atâta doar că este puţin probabil să reuşească să obţină, în urma negocierilor cu un PSD condus de Mazăre şi Constantinescu, un colegiu pe care să aibă şanse reale să-l câştige. Să nu uităm că liberalii nu au nici măcar un vicepreşedinte în Consiliul Judeţean Constanţa. De funcţia de city manager nici nu cred că mai are rost să vorbim, fiind deja o dorinţă de domeniul trecutului. Îmi imaginez cât trebuie să fie de frustrant pentru liberali. Mă refer la cei pur sânge, atâţia câţi or fi rămas la Constanţa.

Dacă PNL Constanţa se va bucura doar de Colegiul 5 în care, să nu uităm, deputatul Iorguş este încă bine văzut, vom putea vorbi, în acest caz, despre o alianţă de cârpeală. Despre o cârdăşie la care vor avea acces, din păcate, liberalii roşii. Serviabili, umili. Nu vom putea vorbi despre o infuzie de politicieni tineri. Altminteri, de ce s-ar mai discuta, la ora actuală, despre fostul consilier judeţean Zepa, în calitate de posibil candidat la parlamentare?!?

În bancurile cu Scufiţa Roşie şi lupul, Scufiţa este mereu cea care „ia ţeapă", cea care rămâne cu onoarea pătată. La Constanţa, social democraţii joacă rolul lupului. Şi-mi pare rău că liberalii încă acceptă, într-o moţăială dulce şi confortabilă, să fie conduşi de un Crin Antonescu. Iar astfel, să rămână blocaţi în rolul Scufiţei Roşii.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii