Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:49 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

O „vacanta" de cosmar

ro

11 Aug, 2009 02:51 1888 Marime text

manuela1_editorial.jpgPentru turiştii care vin la mare, lunile de vară înseamnă vacanţă, pentru constănţeni, înseamnă coşmar. Practic, noi, constănţenii, get-beget sau „aclimatizaţi", suportăm cu greu invazia turistică din sezonul estival.

Acesta este adevărul. De ce să ne forţăm să părem primitori, când, în realitate, ne forţăm să nu înjurăm în traficul mult prea aglomerat chiar şi pentru cineva cu nervi de oţel. Şi dacă ne-am chinui să părem ospitalieri şi toleranţi (nu că n-am fi, n-avem de ales), ce am avea de câştigat noi, oamenii de rând, care nu patronăm terase, hoteluri etc? După cum bine vă daţi seama, nimic. Şi atunci de ce să nu recunoaştem că ne simţim asediaţi la propriu de locuitori din toate judeţele ţării, care vin buluc să vadă marea o dată pe an. Acest „o dată pe an" pare „infinit" pentru noi, locuitorii acestor meleaguri, pe care toţi vizitatorii posibili şi imposibili se înghesuie să le vadă într-o perioadă finită, de maxim trei luni de zile. Oamenii sunt în vacanţă şi e normal să se comporte ca atare, să meargă cu 40 la oră pe un drum pe care limita e de 70. Însă noi, cei care nu suntem în concediu, ne grăbim, ca de obicei, să ajungem la muncă, dacă se poate, fără să întârziem. Deci nu avem niciun motiv să o lălăim pe străzi. În plus, nu avem la ce căsca gura, pentru că am învăţat pe de rost locurile pe lângă care trecem zi de zi, şi pentru care în ochii musafirilor din ţară au semnificaţia de loisir-uri. Ştiu, şi o simt pe pielea mea în fiecare dimineaţă, este aproape imposibil să nu întârzii la muncă în aceste condiţii. În plus, dacă ai pierdut deja jumătate de oră în trafic, nu ai dreptul să goneşti în căutarea timpului pierdut pe şosele, pentru că viteza legală te aduce cu piciorul pe pedala de frână. Altfel, eşti liber să faci ce vrei şi să-ţi asumi fapta, dacă te ocheşte radarul. Trebuie să te asiguri însă, dinainte, că ai şi bani de amendă, care, apropo, nu este o sumă modică, vă spun, iarăşi, din proprie experienţă. Ultima chiar a durut. Şi lista de neajunsuri nu se opreşte aici. În supermarket iarăşi nu ai loc de turişti. Sunt prezenţi la orice oră din zi. Ce să-i faci, dacă restaurantele au ridicat tariful?! Dacă aş fi fost în locul lor, nici nu aş mai fi plecat în concediu în astfel de condiţii. Păi ce să fac? Să-mi petrec juma din vacanţă la supermarket. Este o sugestie. Poate citeşte totuşi cineva. Pe trecerea de pietoni se merge la fel de „ca în concediu". Sunt sigură că, dacă ar calcula cât stau pe zebră, în zece zile de concediu, le-ar părea rău că nu au irosit o oră de bălăceală în apa mării. Şi nu am făcut deloc plajă anul acesta. Nu m-am apropiat nici la o sută de metri de ea, că altfel aş fi lungit lista de neajunsuri sezoniere.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • surmelis argentina pusa 14 Aug, 2009 10:35 A fi tupeist,arogant si ironic este "floare la ureche", dar a fi un tolerant, un optimist ,un bun muncitor este nevoie de o capacitate intelectuala si psihica SANATOASA. In privinta invitatiei de a vizita orasul Harsova de Constanta, o las in seama primarului si consilierilor locali. EU ma ocup de "secretaria speciala" a acestora. Harsova este un orasel micut ,parte a judetului Constanta ,care doreste sa nu ramana in continuare un "copil slab dezvoltat fizic si psihic".
  • corina 11 Aug, 2009 22:57 Esti foarte ospitaliera, n-avem ce zice. Ai uitat insa un aspect. Veniturile la bugetul orasului peste care te consideri tu stapana ni se datoreaza, in foarte mare parte, noua, turistilor enervanti... Din cauza unora ca tine e turismul nostru varza pasarica de Constanta!
  • surmelis argentina pusa 11 Aug, 2009 07:24 Ce solutii propun ziaristii, pentru rezolvarea prolemei mentionate in acest articol ?