Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:45 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Noul „cancer“ de pe Facebook - „Fii ca Ion!“

ro

26 Jan, 2016 00:00 3332 Marime text


Cu siguranţă cu toţii am observat noul „cancer“ digital de pe platforma de socializare Facebook - „Fii ca Ion“. Acest personaj simbolic al culturii noastre se întinde şi se multiplică necontrolat pentru a schimba obiceiurile penibile sau nu ale oamenilor din spaţiul virtual. Sunt convinsă că fiecare dintre noi am privit cel puţin o dată o postare generată de acest fenomen.
 
Această pagină, prin acele postări, vrea să te înveţe bunele maniere. Facebook-ul este invadat de acest personaj care, se pare, este un cod de contexte pe care tinerii să îl folosească atunci când îi ia valul şi uită de bun-simţ. Este amuzant. Toate aceste observaţii îşi au rădăcinile în comportamentul oamenilor din online sau offline.
 
Însă Ion pare omul acela care nu greşeşte niciodată şi vrea să fie un model pentru cetăţeni. „Ion nu joacă la păcănele pentru că Ion ştie că păcănelele au fost create de oameni cu IQ-ul mult mai mare ca Ion, iar din acest motiv ele sunt făcute pentru profitul patronilor, nu al jucătorilor. Ion îi ia flori Mariei, în loc să bage la aparate. Fii deştept, fii ca Ion!“, „Ion ştie că aplicaţiile de pe Facebook nu îi pot spune când va muri, cu ce actor seamănă, ce a fost într-o viaţă anterioară sau ce maşină va avea. Ion nu e cretin. Fii ca Ion!“ sau „Ion nu are niciun handicap, aşa că nu parchează pe locurile destinate persoanelor cu dizabilităţi. Ion e inteligent. Fii ca Ion!“ sunt doar câteva dintre mesajele pe care le transmite Ion, figurina pe care toţi o desenam când eram mici pe post de omuleţ.
 
Ceea ce vrea el să transmită este un fel de manifest care te îndeamnă să nu faci abuz de Internet, să fii simplu, modest, inteligent şi altele. Poate că realizatorii săi au fost iritaţi de comportamentul internauţilor şi au decis că este timpul să schimbe ceva. Să dea puterea exemplului personal pentru a educa prietenii virtuali.
 
A apărut şi prietena lui Ion, Maria. „Ea este Maria. Maria este iubita lui Ion. Deşi Maria îl iubeşte pe Ion, ea nu îl sună pe Ion de 400 de ori în 5 minute. Maria nu se ia de Ion că iese cu prietenii, ea ştie că la rândul lui şi Ion o iubeşte foarte mult. Nu mai fi nebună, fii ca Maria“, „Ea este Maria. Maria este gospodină. Ea face curat în casă. Maria nu se uită la «Mireasă pentru fiul meu». Maria e harnică. Fii ca Maria!“ sau „Ea este Maria. Maria este iubita lui Ion. Maria decide să-şi schimbe poza de profil pe Facebook. Însă Maria nu pune o poză cu ea pe jumătate goală doar pentru a aduna 300 like-uri. Maria ştie că singurul care ar trebui să o vadă dezbrăcată este Ion. Maria are respect de sine. Fii ca Maria!“.
 
Totodată, pe Facebook a mai apărut recent şi o aplicaţie „inteligentă“ în care toţi putem fi un exemplu pentru societate printr-o poveste.
 
Dar de unde s-a inspirat Ion? De la John!!! John, un individ desenat din beţe şi-un rotund, încearcă să convingă oamenii să fie mai inteligenţi, oferindu-le „tehnici“ de bună-purtare. John este creaţia originală a celor de la 9GAG.com. Aşa că, Ion, dacă doreşti să le dai sfaturi prietenilor virtuali ca să nu mai fie bădărani, să fie mai buni, să fie mai răbdători şi mai respectuoşi, îţi spun că trebuie să faci acest lucru precum Ion, nu precum John-ul celor de la 9GAG.com. Prin urmare, fii aşa cum eşti tu, Ioane, nu o copie!
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Hannibal 26 Jan, 2016 12:39 Facebook-ul este un produs comercial (si " intelectual " ) destinat desavarsirii tampirii totale a celor care inca n-au pus mana pe o carte , dar si acelora care fac parte din protipendata politica si intelectuala in frunte cu dl Presedinte ION - IOHANNIS care de la o vreme confunda poporul cu cei care folosesc acest mijloc de comunicare destinat maselor menite sa ramana usor de manipulat spre bucuria partidelor care au nevoie de voturile celor care nu pricep in ce hal ne-a adus politicianismul romanesc. Mai exista varianta ION ILIESCU , dar te faci de ras , astazi, daca esti sarac si cinstit ca marele fost presedinte . Mai exista IONI pozitivi si negativi. ION cel pozitiv da de baut , cel negativ nu da .Oricum, se pare ca in curand , pe Facebook ne vom exprima onomatopeic sau doar prin semne de punctuatie . E doar o chestie de timp si de cultura .