Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:30 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Început de an şcolar, cârpit din banii părinţilor!

ro

06 Sep, 2016 00:00 4358 Marime text
Un nou an şcolar va începe în scurt timp. Unii dintre dumneavoastră aveţi copii la şcoală, alţii, nepoţi, fini sau cunoştinţe. Vouă vi se adresează acest material, dar, în egală măsură, autorităţilor care ar trebui să asigure condiţii decente pentru învăţământul obligatoriu.
 
Dincolo de felul în care ar trebui să ne acomodăm copiii cu ideea de şcoală, trebuie să recunoaştem că şi în 2016 începutul de an şcolar rămâne o provocare pentru fiecare părinte. Odată cu şcoala va începe şi goana după manualele pe care statul ar trebui să le ofere gratuit. Dar nu se întâmplă aşa, iar părinţii se văd nevoiţi să le cumpere, ca să aibă copiii din ce învăţa. În cazul în care părintele unui elev de clasa a IX-a, de exemplu, are norocul de a găsi toate manualele necesare, trebuie să plătească pentru ele aproximativ 170 de lei. Asta în condiţiile în care se presupune că deja Inspectoratul Şcolar Judeţean ar fi trebuit să se îngrijească deja de soarta manualelor.
 
Licitaţiile au fost făcute, partea proastă este că, de cele mai multe ori, manualele reeditate conţin greşeli gramaticale sau sunt învechite ca informaţie. Cu puţin efort financiar din partea părintelui, manualele vor fi la timp pe biroul elevilor, la fel şi rechizitele. Că doar nu se va baza bietul părinte pe „ajutorul chior” al Primăriei. N-o spun cu răutate, o spun în cunoştinţă de cauză. Pentru elevii din clasele I – IV, ghiozdanul echipat cu un bloc de desen 16 file tip A4, cinci caiete A5 tip dictando – 48 de file, cinci caiete A5 tip matematică – 48 de file, acuarele cu 18 culori în cutie de plastic cu capac şi un penar cu fermoar, complet echipat, ajunge fix jumătate de semestru. Pentru elevii din clasele V – VIII, cele cinci caiete A4 tip dictando – 60 de file, cinci caiete A4 tip matematică – 60 de file, un penar şi o trusă de geometrie sunt suficiente pentru orele de meditaţie sau de pregătire extraşcolară.
 
Probabil autorul acestui „ghiozdan magic” ori nu are copii la şcoală, ori l-a încropit la mişto! La aproape fiecare disciplină, elevul are nevoie de cel puţin un caiet de clasă, caiet de temă, mapă de proiect, caiet de însemnări, ş.a.m.d. Dar se presupune că nu am făcut copii ca să-i lăsăm în grija Primăriei! Aşa că trecem peste… Uniforma, deşi nu mai este obligatorie, în conformitate cu statutul elevului, există la nivelul fiecărei şcoli şi este tare bine că se întâmplă aşa! În funcţie de modelul ales, uniforma mai uşurează portofelul părintelui de unul - două milioane de lei.
 
Şi începe şcoala! Uneori, după renovare, managerii şcolilor uită să mai cumpere bănci sau scaune. Alţi manageri de şcoli nu cer nimic, de frica repercusiunilor asupra mandatului lor, şi lasă şcoala să „cadă”! Alteori, se merge pe vechiul mobilier, însă este percepută cotizaţia pentru fondul clasei sau al şcolii, în vederea asigurării bunei desfăşurări a unui nou şi fericit an şcolar pe banii părinţilor!
 
În ţara lui „nu sunt bani” sunt însă mii de posturi de consilieri, parlamentari, directori, preşedinţi care nu coboară niciodată în şcoală să-i cunoască neajunsurile şi se limitează să critice legea alocării costurilor per elev - cea mai mare gogomănie legislativă, făcută din pix, fără date relevante.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii