Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:10 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial În sportul constănţean, a venit vremea tinerilor

ro

04 Jun, 2015 00:00 1499 Marime text
Situaţia mai mult decât delicată în care se găseşte actualmente sportul constănţean la nivel de echipe ar putea avea, paradoxal, şi partea sa bună, cât ar putea fi ea de bună. Privind şi cealaltă faţă a monedei, nivelul de avarie la care ar putea continua unele cluburi le-ar putea da şansa tinerilor jucători să evolueze mai mult şi să crească.

De şase ori campioană a României şi medaliată cu argint în sezonul trecut, echipa de rugby RCJ Farul Constanţa nu s-a înscris în Superligă, formaţia dezintegrându-se, iar jucătorii răspândindu-se care încotro. La handbal, HCM Constanţa a ieşit din cursa pentru titlu, încheind doar pe locul şase în campionat, după ani buni în care a dominat cu autoritate întrecerile interne, iar în competiţiile internaţionale, a obţinut rezultate însemnate. Formaţia feminină de handbal CSU Neptun Constanţa a retrogradat în liga secundă, iar la volei masculin, în ciuda unui parcurs de marcă în Liga Campionilor, CVM Tomis Constanţa a reuşit să-şi păstreze, în 2015, din dubla tradiţională campionat - Cupă doar titlul naţional. Toate nereuşitele care au înnegurat sportul constănţean în acest sezon au avut un numitor comun: necazurile cu banii, în urma stopării finanţării de la Consiliul Judeţean Constanţa, de care depindeau.

Cum deocamdată nu se ştie în ce mod şi cât de repede se va rezolva această problemă, sportul constănţean a apăsat butonul de avarie, trecând la strategia B, de regândire a obiectivelor şi a modului în care pot accesa bani, pentru evitarea colapsului. HCM a anunţat că, probabil, se va înfiinţa un club nou, pornindu-se pe un drum nou, cu un lot nou. CVM Tomis s-a înscris în Liga Campionilor, însă grupul de jucători va fi unul schimbat. Şi într-un caz, şi într-altul, oficialii echipelor au dezvăluit că vor pune accent în lot pe jucătorii tineri. La rugby, RCJ Farul a fost menţinut în viaţă, însă în eşalonul trei, cu ajutorul unui grup de rugbyşti format în preponderenţă din componenţii echipei de old-boys Rechinii Constanţa. În perspectivă însă, tineri de la echipele constănţene de juniori se pregătesc să îmbrace tricoul atât de galonat şi plin de istorie al acestui club-emblemă al României.

Sigur, în viaţa unei echipe, schimbul de generaţii, implantul de element tânăr e de preferat să se facă din mers, nu brusc şi forţat. În cazurile extreme însă, iar la Constanţa e o asemenea situaţie, „caz greu, domnule!“, cum ar spune antrenorul Ioan Sdrobiş, când miza pe tineri e unica soluţie, n-ai ce face. Din fericire, sunt destui copii valoroşi, pentru care acest moment de cumpănă al sportului de la mal de mare ar putea reprezenta şansa carierei lor. La volei, exemplul cel mai la îndemână, juniorii de la CVM Tomis tocmai au cucerit al treilea titlu consecutiv de campioni naţionali. La rugby, Tomitanii, Cleopatra şi Liceul cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru“ (cluburile care au tineri sportivi ce se apropie cel mai mult de vârsta pentru a face pasul către o echipă de seniori) şi-au tot adunat în vitrina cu trofee, în ultimii ani, fie cupe de campioni, fie alte medalii. E clar, în sportul constănţean, de voie, de nevoie, a venit vremea tinerilor.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii