Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:32 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fundaţia Fantasio rămâne amintire? CJC vrea să aducă bani la buget de pe urma concesionării Pavilionului Expoziţional

ro

07 Mar, 2015 00:00 2321 Marime text
Înfiinţată pe 25 martie 2005, printr-o hotărâre a Consiliului Judeţean Constanţa. Fundaţia Fantasio Constanţa a avut, până nu demult, drept de administrare asupra imobilului „Pavilion Expoziţional Constanţa“, devenit proprietate publică a Judeţului Constanţa în 2009, ca urmare a unei hotărâri a CJC. În ianuarie 2015, Consiliul Judeţean i-a retras Fundaţiei Fantasio dreptul de administrare a Pavilionului Expoziţional. Potrivit explicaţiilor vicepreşedintelui CJC, Cristinel Dragomir, „retragerea dreptului de administrare vine în urma unei recomandări a Curţii de Conturi": „Avem o recomandare de la Curtea de Conturi, iar noi nu suntem Gică Contra. Pentru a evita orice discuţie, vom retrage dreptul de administrare al Fundaţiei Fantasio asupra Pavilionului Expoziţional. Curtea de Conturi susţine că fundaţia nu poate administra pavilionul, pentru că ea nu este instituţie publică, asta deşi acţionari la fundaţie sunt Consiliul Local Municipal Constanţa, cu 50%, şi Consiliul Judeţean, cu 50%".
 
 Miercuri, 11 martie, este programată o şedinţă de Consiliu Judeţean. Din nou, Nicuşor Constantinescu va lipsi, fiind suspendat din funcţie de prefectul Ion Constantin în luna februarie, atunci când instanţa a dispus arestarea sa preventivă într-un nou dosar. Ulterior, acesta a fost plasat în arest la domiciliu. În şedinţa de săptămâna viitoare, printre altele, vicepreşedintele Cristinel Dragomir a iniţiat un proiect de hotărâre privind demararea procedurii de concesionare a unui imobil aflat în domeniul public al Judeţului Constanţa. Surpriză! Bunul imobil asupra căruia se supune aprobării demararea procedurii de concesiune este tocmai Pavilionul Expoziţional Constanţa. În acest sens se aprobă efectuarea unui studiu de oportunitate. „În vederea obţinerii unor venituri la bugetul judeţului, dar ţinând cont şi de regimul juridic al proprietăţii publice Pavilionul Expoziţional poate face obiectul unui contract de concesiune. Astfel, în baza acestui contract, concesionarul va avea posibilitatea de a administra bunul proprietate publică, în sensul de organizare a unor evenimente socio-culturale, în schimbul plăţii unei redevenţe ce se constituie venit la bugetul judeţului“, se arată în expunerea de motive. 
 
„Având în vedere că preluarea în administrare de către Consiliul Judeţean Constanţa a Pavilionului Expoziţional Constanţa presupune un volum mare de materiale şi de mijloace care trebuie inventariate şi că este necesară o evaluare din partea unei persoane autorizate, care să stea la baza stabilirii tarifelor de închiriere, Hotărârea nr. 199/03.10.2014 nu a putut fi dusă la îndeplinire, astfel că a devenit necesară prelungirea termenului până la data de 15 ianuarie 2015“, a explicat, în cadrul ultimei şedinţe pe anul 2014, vicepreşedintele CJC, Cristinel Dragomir. Tot atunci, Cristina Moldovanu, directorul executiv al Fundaţiei, explica faptul că la acel moment se desfăşurau activităţi pentru preluarea Pavilionului Expoziţional de către CJC la data de 15 ianuarie. „S-a stabilit că este nevoie de un evaluator care să stabilească tarifele pe viitor pentru spaţiile din cadrul pavilionului. Este destul de multă muncă birocratică de făcut, de aceea am ajuns la un acord şi am prelungit termenul de predare a Pavilionului pentru începutul anului viitor “, explica, pentru ZIUA de Constanţa, Cristina Moldovanu în decembrie 2014.
 
Inaugurat la finele lui noiembrie 2008, Pavilionul Expoziţional din Constanţa a scos din buzunarele constănţenilor (sub formă de credite bancare contractate de Consiliul Judeţean sau de fonduri din bugetul judeţului) nu mai puţin de 8 milioane de euro. 
 
Totodată, trebuie amintit şi faptul că în urma controlului efectuat în anul 2013, Curtea de Conturi a stabilit că instituţia Consiliului Judeţean Constanţa „nu a stabilit şi nu a urmărit cota de 50% din veniturile din chirii, ca urmare a închirierii bunurilor din domeniul public aflate în administrare, datorate de fundaţia Fantasio“, abaterea constatată ridicându-se la suma de 191 mii lei.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii