Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:05 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Facerea de bine... bambilici se cheamă

ro

17 Sep, 2010 01:56 2759 Marime text
editorial_Teodora_DUMI_nou.jpgRevin cu o perseverenţă bolnăvicioasă asupra subiectului abordat cu tărie săptămâna trecută: ÎPS Teodosie. Nu voi începe cu „v-am spus eu", pentru că nu-mi place că am avut dreptate.

Speram până în ultima clipă să se întâmple ceva, o minune dumnezeiască, prin care să se demonstreze că Înaltul este un om normal, neavând pretenţia să fie gen Maica Tereza. Cu toate acestea, îmi este greu să recunosc că certitudinile mele sunt şi certitudinile dovedite de alţii mai puşi pe treabă. Bine, mai există şi varianta ca Teodosie să fie săpat de cineva care vrea să-i ia „înălţimea" şi tronul, că prea este ciudată tăcerea acestuia. Putea măcar să spună că Dumnezeu va face dreptate, că el a urmat întocmai jurământul depus, bla blauri de genul. În fine, fiecare cu păcatele lui! Mai interesantă este însă întâlnirea de după sechestru, prin care preoţii au fost chemaţi la şedinţă, o chetă divină, numai să facă ceva să scoată Arhiepiscopia de sub sechestru. Aşadar, să facă bine preoţii să scoată de la cutia milei personale banii necesari. Câteva tarife pentru nuntă, umflate, nişte botezuri cu mulţi bani... pentru biserică naşule, să aibă noroc finul! Cred că la înmormântări nu prea merg îndemnurile astea de bine, dar pot să vândă cu 10 lei iertarea de fiecare păcat al decedatului... ar merge treaba. Lumânările le-au scumpit, de aici mai vin nişte bănuţi, dar precis vor avea idei înfloritoare de business, mai o apă sfinţită, mir, cruciuliţe, musai made in Ierusalim. În încheiere, mă întreb retoric, pentru că ştiu parţial răspunsul: de ce mama lui Ştefan cel Mare mai face lumea donaţii la biserică? Nu ajung la Dumnezeu, ci la preoţi în buzunar! Cel de sus este mult mai mulţumit dacă banii aceia se duc la oamenii săraci care nu au cum să se întreţină, de exemplu la copiii care ar vrea să meargă la şcoală, dar care sunt puşi să muncească pe câmp pentru a avea mălai de mămăligă iarna. Este simplu şi, în felul acesta, nu mai sunt ispitiţi preoţii spre păcat, deoarece cutia milei este mai subţire.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Contabilu 17 Sep, 2010 07:03 Cum le stie el pe toate micul Boc de la Arhiepiscopie asemanator “marelui” Boc de la Guvern. A gasit repede IPS solutia si a gasit si banuti cand i s-a pus sechestru. A platit 500.000 lei pe loc, iar pentru strangerea restului sumei datorate catre stat, a facut ce face Boc de la Guvern pentru plata imprumutului de la FMI, a aruncat anatema asupra enoriasilor, adica a scumpit pretul la lumanari. Urmatorul pas este scumpirea taxelor de botez, cununie si inmormantare. IPS Teodosie arunca mortul de pe nasalia proprie in curtea enoriasilor, astfel ca si citirea stalpilor costa mai mult, pretul citirii colivei va creste si el, pretul unui pomelnic se va mari si la fel si banii dati la acatistele citite in timpul slujbei de Maslu. De spovedanie nici nu mai vorbim. Nu vei fi iertat daca nu vei cotiza cel putin 10 lei pentru bunastarea Bisericii de la tarm de mare. Mai ramane sa se puna taxa si pe impartasanie si transformnarea Bisericii conduse de IPS Teodosie in SRL este la numai un pas de realizare. La mai mare parinte, fie si la Dorna-Arini! Pe stadioane se auzea pe timpuri o scandare pe care ti-o transmitem si tie Inalt Prea Intunericitule: Teo, Teo, Teo lasa-ne, lasa-ne, lasa-ne!!!