Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:30 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Ziua Națională a României, între parade militare de amploare și deja celebra fasole cu ciolan

ro

01 Dec, 2017 00:00 2084 Marime text
La începutul lunii decembrie ne simțim mai români decât în restul anului și mulți dintre noi aleg să sărbătorească Ziua Națională așa cum se cuvine. Steagul României este mai vizibil ca oricând în această zi, iar în marile orașe au loc parade militare. Anul acesta se împlinesc 99 de ani de la Marea Unire din 1918, iar, ca de obicei, cele mai ample festivități vor fi organizate în București și la Alba Iulia.
 
Dacă în ultimii ani, la Constanța, în această zi festivă aveam parte doar de depuneri de coroane și o mică defilare, anul acesta, autoritățile au decis să organizeze și la malul mării o paradă militară mai amplă, după ce, anul trecut, în premieră, a fost aleasă Piața Ovidiu pentru a marca Ziua Națională a României.
 
Bulevardul Tomis din Constanța a fost ales ca loc de desfășurare a acestei parade și pare să devină un punct de atracție pentru constănțeni. Astfel, peste 500 de militari cu aproximativ 60 de mijloace tehnice de luptă și intervenție din cadrul Ministerului Apărării Naționale și Ministerului Afacerilor Interne vor participa la ceremonia militară dedicată Zilei Naționale a României la Constanța.
Pentru a fi siguri că evenimentul se va desfășura fără cusur, săptămâna aceasta au avut loc repetiții ale evenimentului, la care au asistat curioși trecătorii neobișnuiți cu astfel de manifestări de amploare.
 
Pe lângă evenimentul în sine, ca în fiecare an, vom avea parte de foarte multe mesaje din partea unor personalități invitate să ne explice mândria de a fi român. De departe cei mai vocali vor fi politicienii, atât de huliți în ultima perioadă după deciziile care au scos mii de oameni în stradă.
 
De asemenea, pe lângă mesajele transmise, politicienii nu vor spune nu nici băilor de mulțime, care, în ultimii ani, au cam avut o mireasmă de fasole cu ciolan, încercând să transforme această ocazie într-o campanie electorală în care să încerce să le arate cetățenilor că le pasă de ei.
 
De altfel, celebra fasole cu ciolan a devenit o emblemă națională, fiind nelipsită de la toate manifestările. Practic, nu ești român dacă nu te înfrupți dintr-o farfurie cu acest preparat. Anii trecuți, erau împărțite gratuit porții de fasole în piețele din Constanța și nu puțini erau cei care, ademeniți de miros, stăteau la coadă pentru a pune mâna pe o farfurie cu mâncare.
 
Cu toate acestea, nu trebuie să uităm efortul depus de înaintașii noștri care au făcut tot posibilul să trăim într-o Românie Unită. După ce, ani la rând, Ziua Națională s-a sărbătorit fie pe 10 mai, fie pe 23 august, imediat după Revoluția din 1989 s-a ales ca dată reprezentativă pentru poporul român ziua de 1 decembrie.
 
Astfel, primul 1 Decembrie a fost sărbătorit în România în anul 1990, când au avut loc festivități la Alba Iulia. Ziua Națională a României a fost marcată, între 1866 și 1947, pe 10 mai, apoi, între 1948 și 1989, pe 23 august. Prin Legea nr. 10 din 31 iulie 1990, promulgată de președintele Ion Iliescu și publicată în Monitorul Oficial nr. 95 din 1 august 1990, data de 1 decembrie a fost adoptată ca zi națională și sărbătoare publică în România.
 
Opoziția anticomunistă din România a pledat în 1990 pentru adoptarea zilei de 22 decembrie ca sărbătoare națională, fapt consemnat în stenogramele dezbaterilor parlamentare, conform Wikipedia.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii