Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:41 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Știm că țigările sunt nocive. Dar de restul alimentelor dăunătoare cine se ocupă?

ro

08 Dec, 2015 00:00 2711 Marime text


Românul şi-a făcut o idee clară şi exactă, după tragedia de la Colectiv, despre faptul că focul este în mod clar o ştiinţă care nu trebuie lăsată pe mâna oricui. Prin urmare, apare din nou în peisaj legea de reglementare a fumatului în spaţiul public. Această tragedie a fost o „ocazie“ bună pentru cei care au o opinie să vorbească despre interzicerea fumatului în baruri.
 
Au făcut eforturi mari ONG-urile, politicienii, sportivii, mamele şi taţii să convingă cetăţeanul să renunţe la fumat. Însă, până acum, nicio ilustraţie cu tumori, impotenţă sau dantură stricată nu a reuşit să îi convingă pe toți fumătorii să-şi păstrezi banii de tutun în buzunar.
 
Toate campaniile acelea antifumat… Bine! Am înţeles ideea că nu este bine să fumezi pentru că îţi pui sănătatea în pericol şi trăieşti cu zece ani mai puţin decât ai trăi în mod normal. Dar nu trebuie să se creeze impresia că singurul viciu de neiertat de pe planeta asta este fumatul.
 
Cu toţii putem pricepe că fumatul este într-adevăr dăunător. Înţelegem cu toţii că este mai bine să alergi un kilometru decât să fumezi o ţigară, înţelegem că e mai bine să mănânci un măr decât să tragi un fum… Suntem perfect conştienţi! Dar este fumatul mai nociv decât zeci de pătrăţele de ciocolată pe zi? Decât o sticlă de sucuri acidulate pe zi? Decât o sticlă de alcool pe zi? Sau decât 20 de şaorme pe săptămână?
 
Din ce motiv, atunci când mâncăm dulciuri, nu scrie absolut nimeni pe un ambalaj că poate să cauzeze bolile x, y, z? Sau pe sticlele de alcool ori pe meniurile din fast-food-uri? De ce nu sunt aceste alimente dăunătoare însoţite de avertismente? De ce doar ţigările?
 
Nu contează dacă eşti sau nu fumător, cred că toţi v-aţi pus întrebările acestea şi probabil majoritatea dintre voi nu înţelegeţi discriminarea aceasta între vicii.
 
De ce nu se fac campanii și pentru consumul excesiv de fast-food, de alcool, de dulciuri sau mai știu eu ce alte alimente care dăunează sănătății noastre? De ce nu se ia în calcul și o „lege antialcool“ sau una „antișaorma“, produse care sunt cel puțin la fel de nocive sănătății? Să se menţioneze pe fiecare sticlă de alcool, pe fiecare cutie de ciocolată și pe fiecare meniu de fast-food cât sunt de primejdioase alimentele pe care le consumăm zilnic de cel puțin două ori. De ce doar plămânii contează și lăsăm deoparte inima, stomacul sau ficatul?
 
Cu lege sau fără, ar trebui să fim conștienți cu toții că suntem rătăciți de la „mâncarea cea dreaptă“ și „stilul de viață sănătos“ și nimeni în România nu pune accentul pe acest aspect! 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii