Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:31 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial „Şpaga“, răsfăţata României

ro

30 Nov, 2015 00:00 2361 Marime text
Mircea Cărtărescu, pe contul său de Facebook: „Fiecare dintre tinerii care au murit atât de îngrozitor și de absurd, ca și cei răniți și desfigurați, ar fi putut fi copilul meu… Nu e nimic de reparat. Nicio condamnare, nicio incriminare nu le va reda acelor copii viața și sănătatea, nimic nu le va șterge din minte oroarea trăită. Nimic din ce putem noi face nu-i va consola pe părinți. Bucureștiul e o cursă de șoareci“.
 
Dar nu numai Bucureştiul, ci şi celelalte oraşe din ţara asta, printre care se numără şi Constanţa, de fapt, de cine ne mai ascundem (?), vorbim de toată România. În locul tinerilor arşi, mutilaţi pe viaţă sau decedaţi, ar fi putut fi oricare dintre noi. Oricare. Gândiţi-vă doar la câte localuri, cluburi de noapte, săli de concerte, teatre, restaurante construite prin toată ţara asta, în care, la un moment dat, am putea fi prezenţi au aviz de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. Durata de obţinere a avizelor şi numărul mare al acestora sunt scuzele patronilor, care cer acum răgaz pentru a pune la punct documentele. „70 la sută dintre operatorii de restaurante şi cluburi sunt în curs de avizare sau nu au avize“, spune Dragoş Petrescu, preşedintele Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România.
 
Din punctul meu de vedere, neregulile din România au un numitor comun: şpaga. Cum fiecare monedă are două feţe, şi vina se îndreaptă în două direcţii, între cei care cer şpagă şi cei care o dau. Avem pretenţia la o viaţă decentă şi la un viitor mai bun pentru generaţiile care vin din urmă. Vrem ca legea să fie respectată, vrem dreptate şi respect pentru fiecare persoană în parte. Vrem, acesta ar fi cuvântul de bază. Vrem şi uităm că marea corupţie nu ar înflori cu atâta forţă dacă mica corupţie, cea de zi cu zi, ar fi eliminată, curăţată.
 
Bacşişul, mita, nepotismul, pilele sunt răsfăţate de români. Ar trebui să ieşim în stradă pentru a protesta şi împotriva noastră. „Nu mai da şpagă medicului!“, „Nu mai da şpagă funcţionarului!“, „Nu mai da şpagă poliţistului!“, „Nu mai da şpagă profesorului!“ Pe când asta?
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii