Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:05 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Sfânta şpagă din instituţiile statului. Din toate. Fără excepţie. Buful anului 2015

ro

25 Jan, 2016 00:00 2440 Marime text


Nu ştiu vreo instituţie a statului despre ai cărei angajaţi să fi aflat că nu primesc mită. Dar asta nu este aşa grav, că primesc. Mult mai grav este că ţi se impune să dai. Căci, vorba lui Dorel Vişan din „Cel mai iubit dintre pământeni“, „altfel, o mierleşte“. Iar dacă nu dai, ăla eşti. Nu mai pupi nimic. Şi aici, în această ultimă variantă, se implică alte autorităţi ale statului.
 
Cele care, practic, pun cătuşele celor ce pretind şpagă. Şi care nu se mai satură, fiind, cum spun unii specialişti, o chestie patologică. Pentru că auzim, citim, vedem la televiziunile de ştiri. Zilnic dau iama, printre cei ce tot pun pe primul plan mita, procurorii cu mascaţii. Şi-i adună. Cu cătuşele de mâini. Dar ei tot nu se satură. Nu se liniştesc.
 
După aia, cu cătuşele la mâini, încep cu strigătele lor de apărare: am încredere în Justiţie. Până ajung la zdup. Acolo nu mai au încredere. Acolo deja problema se vede altfel: s-a comis un grav abuz, o mare nedreptate.
Toţi uită de ce au ajuns acolo. Toţi sunt nedreptăţiţi. Toţi sunt înfundaţi de legile nedrepte şi prost făcute.
 
Uită că au pretins, au impus, au băgat sula-n coaste să primească. Să fie mituiţi. Pentru orice: pentru o adeverinţă, pentru că ai câştigat un contract. Era să spun cinstit. Nu. Cinstit nu câştigă nimeni un contract. Fără un sprijin de undeva, nu câştigă nimeni. Trebuie să fii ca ei ca să câştigi. Altfel, nici nu te apropii. 
 
Priviţi şi meditaţi asupra unor sondaje care se fac on-line sau din uşă-n uşă de diferite institute şi organisme de cercetare a opiniei publice.
La întrebarea „la care dintre instituţiile statului nu ţi s-a cerut mită?“, niciunul dintre respondenţi nu ezită să caute vreuna. La altă întrebare - „Care este instituţia cea mai coruptă?“ -, respondentul are mari probleme.
Pentru că îi flutură prin faţa ochilor toate instituţiile statului şi nu ştie care ar fi prima. Pentru el, oricare este pe primul loc. Pentru el, oricare este mai coruptă decât cealaltă.
 
Datele DNA-ului pe 2014 sunt înfiorătoare: prin cele 317 rechizitorii şi, respectiv, cauze soluţionate prin sesizarea instanţei prin acord de recunoaştere a vinovăţiei, au fost deduse judecăţii un număr de 2.472 de infracţiuni (faţă de 2.526 de infracţiuni în anul 2013), a căror structură se prezintă, în principal, după cum urmează: 1.185 - infracţiuni prevăzute în Legea nr. 78/2000 (1.288 în 2013), dintre care 408 - infracţiuni de corupţie (384 în anul 2013), 150 - luare de mită, 70 - dare de mită, trei - primire de foloase necuvenite, 126 - trafic de influenţă, 59 - cumpărare de influenţă, 570 - infracţiuni asimilate infracţiunilor de corupţie (343 în anul 2013), 464 - abuz în serviciu contra intereselor publice, 18 - efectuare de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia, 44 - folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, 21 - şantaj, 16 - folosirea influenţei sau a autorităţii.
 
Raportul pe 2015 nu este gata. Sau nu este public. Dar sunt convins că este mult mai stufos. Şi cu mai multe rezultate ale anchetatorilor.
 
Şi să nu trecem peste un amănunt foarte important: instituţiile statului, oamenii din instituţiile statului din judeţul Constanţa au o importantă contribuţie la depăşirea gradului de colectare a mitei pe anul 2015. Şi la creşterea numărului de dosare. La creşterea planului anual.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Hannibal 25 Jan, 2016 10:03 Eminescu : " Spuneti-mi ce-i dreptatea ? - Cei tari se ingradira Cu-averea si marirea in cercul lor de legi :Prin bunuri ce furara, in veci vezi cum conspira Contra celor ce dansii la lucru-i osandira Si le subjuga munca vietii lor intregi "' . Ceea ce face azi Justitia - DNA este doar o actiune care confirma spusele lui Eminescu . O condamnare de ochii lumii , celula cu tot confortul , portite de reducere a pedepselor - retinem ca marii banditi au fost condamnati ( intentionat)in apropierea varstei de 60 de ani sau dupa . Becali se reintoarce la palatul sau , din averea confiscata a lui Voiculescu nu se poate recupera nimic si cam asa e situatia cu toti marii jefuitori in frunte cu Nastase . Frauda de toate nuantele a saracit statul si statul apeleaza la mila strainilor pentru a plati pensiile si salariile , mareste impozitele .si taie din veniturile cetatenilor .Averile furate sunt asigurate pentru urmasii care vor trece drept oameni cinstiti peste doua - trei generatii. Averea statului ajunge in buzunarele lacome ale politicienilor care nu lupta pentru un ideal , pentru interesele generale ci pentru a lor inavutire . Toate aceste "' date infioratoare " (miile de dosare ) nu reprezinta nimic altceva decat praf in ochii cetatenilor . Fara sprijinul efectiv al cetatenilor nu se va putea diminua coruptia si recupera averile furate . Fiecare partizan are ciosvarta lui , cetateanul saracit sacosa lui , felia sau dumicatul lui de recompensa pentru complicitate .