Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:56 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Scrisoare către nesimţiţi!

ro

17 Jul, 2017 00:00 16181 Marime text
Dragă Turistule. În egală măsură pot scrie şi „Dragă Constănţeanule“, fără să greşesc câtuşi de puţin. Am vrut să subliniez asta, să ştii că nu sunt împotriva turiştilor. Ci doar a nesimţiţilor. Care pot şi chiar provin din ambele categorii, fără discriminare.
 
Odată ajuns la plajă, te rog să nu îţi baţi joc de ea! Îmi dau seama ce relaxant e să stai pe nisipul fierbinte, să mănânci o roşie, să bei o bere rece, să spargi nişte seminţe şi să fumezi o ţigară (două, trei... un pachet) şi să simţi că lumea e a ta. Şi chiar e a ta! Dar lumea (ca noi toţi ceilalţi, de altfel) nu are nevoie să vadă urmele pe unde ai trecut. Sunt coşuri de gunoi pe plajă, să ştii. Poţi depozita acolo cu încredere inclusiv cojile de seminţe şi mucurile de ţigări. Sau, dacă sunt prea pline, fii tu cu un pas înainte şi adu o punguţă de acasă, să pui gunoiul în ea. Cred că nici nu îţi imaginezi ce scârbos este să vrei să îţi pui prosopul undeva şi să dai doar peste chiştoace, sâmburi de piersici (cu resturi pe ele) şi alte alimente ori chestii care au fost în gura cuiva, la un moment dat. Iar să le îngropi nu e o soluţie. Briza mării şi cercetaşii mici cu lopăţele dezgroapă orice. La propriu.
 
Îmi pare rău că folosesc cuvinte dure şi ilustrez un tablou aşa urât. Dar, dacă tot vrem o ţară ca afară, cum adesea strigăm la protestele din stradă, haideţi să începem schimbarea cu noi! Cu lucruri mici, cum ar fi dusul gunoaielor la coş. Cum ar fi să nu oprim maşina pe DNE (unde nici nu e voie, de altfel), între staţiunile de pe litoral, pentru a deşerta pe marginea rutei (europene, de altfel) un sac de gunoaie, în drum spre casă, cum a făcut un cetăţean, anul trecut, ajuns celebru pe Facebook.
 
Toate lucrurile exprimate mai sus nu sunt valabile doar „la mare“, ci pretutindeni. Bunul-simţ nu ar trebui să fie un accesoriu pe care îl lăsăm acasă când plecăm în concediu pentru că nu încape în bagaj. Din păcate însă, aşa e pentru mulţi. Iar şi mai mulţi nici acasă nu îl au.
 
Dragi „plăjişti“ (şi nu numai), vă rog, nu mai lăsaţi un dezastru ecologic în urmă! Pe niciunde.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii