Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:06 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Salvaţi stadionul „Farul”!

ro

16 Sep, 2016 00:00 4988 Marime text
E mare păcat de starea de degradare în care a ajuns stadionul „Farul“ din Constanţa, dar şi de faptul că măsurile şi intervenţiile salvatoare întârzie. Echipa de fotbal FC Farul nu a primit acceptul federal de a juca în Liga a 3-a, clubul trăindu-şi ultimele zile, iar, ca expresie şi completare a acestei drame sportive, complexul din strada Primăverii capătă, cu fiecare zi care se scurge, o imagine tot mai hâdă. În acest ritm, o să ajungem să vizităm stadionul ca pe un vestigiu, pe post de „Colosseum”, martor nefericit al atâtor bătălii din arena gazonată, care acum sunt doar istorie.
 
Am trecut, într-una dintre serile trecute, pe la stadion. Am urcat până în înaltul tribunei şi, din bălăriile care guvernează acolo, mi-am adus aminte de toate momentele importante pe care le-am trăit pe bătrâna arenă. Cum, copil fiind, veneam cu tatăl meu la meciuri, în anii '80. Cum, apoi, în timpul liceului, cântam în galerie (care era atunci la tribuna a doua), ajungând acasă fără glas, dar fericit. Cum era plin ochi stadionul în perioada de aur de la mijlocul anilor 2000, când, sub bagheta lui Petre Grigoraş, acea trupă teribilă a FC Farul disputa finala Cupei României şi juca în Cupa UEFA-Intertoto, iar la Constanţa luau bătaie toţi granzii Ligii 1.
 
Nimic din toate acestea nu mai există acum. Totul a murit. A rămas numai stadionul „Farul“, dar, în curând, dacă nu se va întreprinde nimic, vom vorbi şi de el la timpul trecut. Vom vorbi de o ruină. Deja timpul a făcut paşi în acest sens şi roade ca o carie din stadion. Printre altele, tribunele se află în plin proces de împădurire, mizeria e la ea acasă, iar pe trepte e tot mai greu să urci şi să cobori, la cât s-au fărâmiţat. Scaune, garduri, ţâşnitoare de apă se înscriu şi ele în imaginea deprimantă a stadionului. Iar suprafaţa de joc mai are puţin şi ajunge maidan. Asta ca să vorbim de interior. În spaţiile din jurul arenei care compun baza, e la fel însă. Junglă pe post de complex sportiv.

Salvarea stadionului „Farul” ar trebui să constituie o prioritate, atât locală, cât şi naţională. Proprietate publică a statului român, prin Ministerul Tineretului şi Sportului, baza sportivă Farul Constanţa a fost dată, acum 15 ani, în folosinţă gratuită (pe o perioadă de 49 de ani), prin hotărâre de Guvern, Clubului Sportiv Fotbal Club Farul Constanţa. Însă, de când FC Farul a fost preluat, în 2009, de către Giani Nedelcu, baza sportivă s-a degradat continuu, ajungând în starea actuală.
 
Deocamdată, pe plan local, preluarea stadionului şi administrarea sa de către Consiliul Local Constanţa trenează, proiectul de hotărâre în acest sens fiind scos de pe ordinea de zi a ultimei şedinţe de CL. Apoi, a apărut iniţiativa a cinci deputaţi de Constanţa, care susţin un proiect de lege privind transmiterea bazei sportive „Farul“ din domeniul public al statului şi din administrarea MTS în domeniul public al municipiului Constanţa. Să sperăm că se va concretiza ceva, chiar şi în ceasul al 12-lea. Altfel, riscăm ca şi stadionul să ajungă o victimă a indiferenţei şi să intre pe lista simbolurilor Constanţei ajunse în paragină.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Farul Constanța 16 Sep, 2016 07:47 Să speram că nu este doar o mișcare electorala. După 20 de ani de nepăsare puțin probabil sa se rezolve ceva peste noapte. Tot trebuie refăcut - reconstruit, dacă doar îl spoim ne întoarcem de unde am plecat. Sportul, fotbalul nu se va dezvolta, nu va atrage sponsori, suporteri, etc. cu liga primăriilor. Dar cum speranța moare ultima..... HAI FARUL!!!