Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:31 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Să nu furi!

ro

04 Feb, 2015 00:00 1655 Marime text
Cu toţii am citit, în liceu, romanul „Ion“ al lui Liviu Rebreanu. Sau, cel puţin, am auzit de el. Dintr-un simplu rezumat ni se înfăţişează clar dragostea de pământ a lui Ion. Autorul ne spune că el iubea pământul mai mult decât orice altceva.

Vremurile se schimbă. Acum, mai-marii acestei ţări sunt căutaţi pentru „dragostea de bani“, o dragoste parcă de nestăvilit, dacă luăm în calcul recentele dosare ale unor nume sonore şi foarte cunoscute. Dosare cu prejudicii de milioane sau zeci de milioane de euro, prejudiciu la bugetul statului. Cum s-ar zice, în ţara asta se fură... şi s-a furat mult.
 
Unii şi-au manifestat dragostea de bani într-un mod de-a dreptul pasional, flămânzi şi în văzul lumii. Pentru cine a avut ochi să vadă, faptele s-au trecut la dosare. Acum se trece la fapte, pentru că, nu-i aşa, totul se plăteşte, chiar şi banul furat.
 
Printre aceşti mari „iubitori“ se numără, fără excepţie, oameni din toate categoriile - politicieni, oameni de afaceri, poliţişti, inspectori, funcţionari publici, profesori.
 
Să luăm drept exemple cazuri recente: Adrian Sârbu, Elena Udrea, Adrian Năstase, Dan Voiculescu. Toţi zic că sunt nevinovaţi, totul e o înscenare, dosarele sunt fabricate. Mulţi au scăpat uşor, alţii au primit ani grei după gratii. Altădată, abonaţi ai proiectelor de milioane, acum clienţi ai DNA-ului. Nu au avut limită şi nu au zis „gata“. Acum, le spun procurorii STOP.
 
Prin Parlament se plimbă dosare şi cazuri cu duiumul. Dar nu a ieşit vreunul să spună că demisionează, măcar din principii morale sau etice.
 
Nici Serviciile, cele de renume, gen SIE, nu au scăpat, pentru că există şi victime colaterale. Spre exemplu, la casa lui Cătălin Haragea au avut loc percheziţii în dosarele EADS şi Microsoft. Curtea Constituţională a României a ajuns, vrei nu vrei, în subiectele de ştiri care ţin capul de afiş. Judecătorul Toni Greblă, finul unui interlop, este cercetat. Preşedinţii de consilii judeţene îngroaşă rândurile cercetaţilor şi le subţiază pe ale celor care mai ocupă, în prezent, aceste funcţii. Mare parte dintre aceştia au dosare deschise sau au ajuns în penitenciare.

Nici Poliţia nu a ieşit din această linie. Inspectorul-şef din Timişoara a fost arestat recent. Cel care îi ţinea locul a fost „săltat“ şi el, la câteva zile, cu alai. Cazurile de doctori şi profesori care cer şpagă sau favoruri sexuale au ajuns aproape la ordinea zilei.
 
Să nu uităm de Gigi Becali, George Copos, Dan Adamescu, Dan Voiculescu, nume de Top 300 cu afaceri investigate la sânge. Şi mai enumerăm aici firme de construcţii, de IT, „regii asfaltului“, sportivi de renume şi Autoritatea de Supraveghere Financiară.
 
Mai avem? Mai avem, mai avem mulţi şi îi aşteptăm cu interes. Poate că nu le avem toţi cu mersul la biserică, dar porunca a opta, alături de celelalte nouă, tot le-am învăţat. Obişnuiţi că Dumnezeu nu coboară pe pământ să-i pedepsească pe cei ce încalcă poruncile, unii au băgat mâna până la fundul sacului. Aşteptăm cu interes cele ce vor urma…
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii