Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:11 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Radu sau Decebal, 310 la 250. Serveşte Făgădău

ro

03 Nov, 2015 00:00 3281 Marime text


Radu Mazăre a câştigat alegerile din anul 2000 după o luptă strânsă cu candidatul PSD de atunci, Tudor Baltă. Campania atipică a lui Radu Mazăre ia adus notorietate şi intenţie de vot din partea constănţenilor. Postura de independent şi faptul că Radu Mazăre atârna în corzi cu bidineaua în mână vopsind blocurile de pe bulevardul Tomis i-au determinat pe constănţeni să-l voteze. Şi-a construit cu ingeniozitate imaginea unui tânăr care poate schimba faţa oraşului. Acum, după 14 ani de mandat, putem să spunem că electorii constănţeni au fost păcăliţi? Răspunsul este DA. Au fost păcăliţi din punct de vedere politic şi din punct de vedere al responsabilităţii administrative de către Radu Mazăre. Politic, au fost înşelaţi pentru că la mijlocul mandatului Radu Mazăre s-a înregimentat la PSD, deşi intrase în politică cu PDL-ul condus de Stelian Duţu.

Ca primar, şi-a înşelat alegătorii pentru că, iată, acum este cercetat în trei dosare pentru mai multe infracţiuni, dosare în care procurorii au stabilit şi un prejudiciu. Rămâne, bineînţeles, ca instanţa să se pronunţe pe aceste acuzaţii. Nu mă antepronunţ eu, că n-am nicio calitate. Radu Mazăre este nevinovat acum, pentru că în democraţie funcţionează prezumţia de nevinovăţie până la sentinţa finală. Revenind la politica socială a primarului Radu Mazăre, putem afirma că a avut şi o categorie socială pe care a „cultivat-o“. Este vorba de locuitorii oraşului, cu mutaţie, care au venituri mici. Aceştia au primit ajutoare sub formă de pachete şi subvenţii pentru încălzire. Radu Mazăre a ajutat aceşti oameni nu doar pentru că este un sufletist, ci pentru că asta îi asigura voturi la alegeri.

După două mandate el a înţeles că poate face ce doreşte, cu condiţia să nu renunţe la ajutoarele sociale. Îmi amintesc că în noaptea numărării voturilor din campania din iunie 2012, când numărătorile paralele îl dădeau deja câştigător pe Radu Mazăre, acesta a ieşit într-o conferinţă de presă să le mulţumească constănţenilor că l-au votat. A mai dat un mesaj însă. A anunţat că nu va renova cazinoul, pentru că nu îi poate lăsa pe cei aflaţi în nevoi fără ajutoare şi subvenţii.

Îmi aduc aminte că Radu Mazăre a ieftinit temporar gigacaloria cu 13,5 % pentru toţi constănţenii chiar înainte de turul doi din timpul campaniei electorale prezidenţiale de anul trecut. Mai exact, pe doi noiembrie 2014 s-a terminat primul tur al alegerilor, iar în şedinţa de consiliu local din 10 noiembrie, Radu Mazăre a anunţat marea reducere. Momeală electorală? Cred că da. Reducerea s-a consumat după terminarea sezonului de iarnă, mai ales că Victor Ponta a şi pierdut în faţa actualului preşedinte. Acum, succesorul lui Radu Mazăre, Decebal Făgădău, vine şi aruncă bomba: gigacaloria a fost calculată la 250 lei, de la 310 lei, ambele preţuri fiind subvenţionate. Constănţenii ar trebui să se întrebe „De ce acum?“ Simplu. Decebal Făgădău continuă politica lui Radu Mazăre. Nu-şi poate permite să renunţe la bazinul electoral cultivat de acesta. Mai mult, Făgădău arată că-l şi poate întrece ca performanţe administrative pe Mazăre. Lumea apreciază asta când se gândeşte la propriul buzunar. Dar sunt şi cetăţeni care cunosc că aceste sume atribuite ca subvenţii ar fi mai necesare ca investiţii în sistemul de încălzire şi distribuţie depăşit fizic şi moral din punct de vedere tehnic. Dar e pură campanie. Se socoteşte în voturi. Nu are legătură cu eficienţa actului administrativ exercitat de Decebal Făgădău. În plus, el mai promite că va restaura şi clădirea Cazinoului. Deci e altceva faţă de mentorul său Mazăre. Concluzie: din fotoliul de la Primărie se poate manipula mai uşor decât din taburetul de candidat al vreunui partid…        
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • musonul...de iarna 03 Nov, 2015 20:41 Foarte buna aceasta analiza retrospectiva a manipularilor pe care unii candidati la Primarie le-au incercat in decursul anilor. SPER din tot sufletul ca de aceasta data, in 2016 adica, sa fim mult mai atenti si mai rationali atunci cand stampilam buletinul de vot! Mi-ar placea sa cred ca ca nu va mai trebui sa ne lamentam si sa regretam ca n-am stiut pe cine sa alegem! Eu PROPUN sa-i lasam acasa pe cei care s-au mai perindat prin administratia constanteana si sa alegem OAMENI NOI, care au aratat ca au performat in domeniile lor de activitate pana acum! Numai ei, cei care au demonstrat ca au avut rezultate notabile in domeniile lor de activitate MERITA sa acceada la un nivel superior de responsabilitate, adica la PRIMARIE! Sa renuntam asadar la miticari si buticari, noi, constantenii meritam mult mai mult, meritam un lider adevarat care sa dezvolte Constanta dupa un plan AMIRALizat!