Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:11 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Profesorii din Constanţa vor salarii mai mari, dar se tem să protesteze!

ro

27 May, 2016 00:00 2378 Marime text
Sindicaliştii din Educaţie, nemulţumiţi de schimbările făcute prin ordonanţa de urgenţă la Legea salarizării bugetarilor şi de faptul că angajaţii din Sănătate primesc mai mulţi bani chiar din această vară, spre deosebire de cei din Învăţământ, anunţă proteste de amploare. De altfel, în multe şcoli din ţară au început deja acţiuni de acest gen. Cadrele didactice ies în pauza mare în curtea scolii, sună din clopoţel, iar elevii şi părinţii se solidarizează cu ei.
 
Cu toate ca aproape 35.000 de angajaţi din sistemul de învăţământ ar urma sa primească salarii mărite din vara anului viitor, sindicatele sunt nemulţumite, cerând Guvernului să trateze Educaţia la fel ca Sănătatea. Ministrul Muncii, Dragoş Pâslaru, spune însă că pentru asta e nevoie de sute de milioane de euro, bani de care Guvernul nu dispune. Dacă negocierile eşuează, sindicatele ameninţă cu un marş uriaş pe 1 iunie, chiar de Ziua Copilului, şi cu escaladarea protestelor.
 
La Constanţa, zilele trecute, Sindicatul Liber al Salariaţilor din Învăţământul Preuniversitar Constanţa a anunţat că susţine iniţiativa asociaţiilor de elevi şi părinţi de a-şi manifesta indignarea faţă de subfinanţarea învăţământului prin protestele din zilele de 25-27 mai, organizate în fiecare unitate de învăţământ, în pauza mare, prin ieşirea tuturor - salariaţi şi elevi - în curtea şcolii, pe fondul sunetului neîntrerupt al clopoţelului.
 
„Având în vedere nemulţumirea profundă generată de bugetul alocat sistemului de educaţie, SLSIP Constanţa recomandă tuturor sindicaliştilor şi salariaţilor din toate unităţile de învăţământ din judeţul Constanţa să se alăture solidar elevilor în manifestul decent pe care şi l-au propus, conştientizând că protestul este parte a Iuptei pentru atingerea unui obiectiv comun - alocarea procentului de 6% din Produsul Intern Brut Educaţiei“, au anunţat reprezentanţii SLSIP Constanţa.
 
Cu toate acestea, miercuri, 25 mai, în prima zi anunţată a protestelor din pauza mare, la Constanţa era linişte. O singură unitate de învăţământ, Liceul Teoretic „Ovidius“, s-a aliniat protestelor demarate în ţară. Oare profesorii din Constanţa nu doresc salarii mai mari? Sau îi lasă pe colegii din alte judeţe să protesteze, iar ei vor beneficia, de ce nu, de salarii majorate?
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii