Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:23 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Primăvara a venit cu multe flori, cu soare, dar şi cu vânt în portofele!

ro

03 Mar, 2017 00:00 1978 Marime text
Dacă decembrie are reputaţia celei mai costisitoare perioade din an, încurajaţi fiind de entuziasmul lunii cadourilor şi de felul în care firmele ne vând mirajul bucuriei doar prin consumism, cred că lunile februarie şi martie sunt un concurent serios în ceea ce priveşte nivelul cheltuielilor.
 
Dacă eşti bărbat şi nu te numeri printre cei despre care se poate spune că întorc banii cu lopata, probabil că, de ceva timp, te uiţi lung în portofel pentru a drămui veniturile în aşa fel încât să treci cu bine peste perioada aceasta. Totuşi, nici femeile nu scapă ieftin, pentru că, în spiritul consumismului, cu toţii am acceptat ideea insuflată că oferim bucurie celor dragi atunci când le facem cadouri.
 
În februarie, am sărbătorit de două ori Iubirea, oferind daruri ca simbol al dragostei noastre: flori, ciocolată, bijuterii, parfumuri, cină la restaurant sau alte cadouri. Martie a început cu alte cheltuieli: flori, mărţişoare, bomboane de ciocolată în prima zi a lunii, iar cheltuielile se vor prelungi până de Ziua Femeii.
 
Îmi povestea o cunoştinţă, mamă a unui băieţel de clasa I, că la şcoala sa au strâns bani pentru învăţătoare încă de la jumătatea lunii februarie, pentru două cadouri care urmau a fi oferite cu ocazia celor două sărbători din luna martie. Se plângea, bineînţeles, de cheltuielile din această perioadă, de banii daţi pentru cadoul „doamnei“, de faptul că a cumpărat şi flori învăţătoarei pentru 1 Martie, separat, că aşa se face, mărţişoare pentru fetiţele din clasă, dar şi de cheltuielile care vor urma. E drept că nimeni nu a constrâns-o să facă toate acestea, însă acel „trebuie să fiu în rând cu lumea“ au determinat-o să bage mâna în buzunar şi să cotizeze acolo unde a fost necesar.
 
Stau acum şi mă întreb de ce nu reuşim să scăpăm de aceste obiceiuri împământenite de a oferi cadouri şi flori în momente stabilite. Nu neg că este plăcut să primeşti flori, dar cred că acestea îţi înseninează orice zi, nu doar pe 1 Martie, iar afecţiunea faţă de ceilalţi se poate dovedi în fiecare zi, nu oferind lucruri, ci petrecând momente plăcute împreună.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii