Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:01 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial „Peripeţii“ din alegerile locale

ro

23 May, 2016 00:00 2190 Marime text


Campania electorală premergătoare scrutinului din 5 iunie lipseşte cu desăvârşire, dezbaterile electorale televizate nu există, candidaţii preferând, spun ei, să dialogheze faţă în faţă cu potenţialii alegători. În paralel, instituţii ale statului acţionează la greu şi pe diverse paliere, ceea ce ar putea să ne aducă în situaţia - normală, de altfel - de a asista la alegeri locale fără vot multiplu, fără morţi care-şi exprimă opţiunile şi cu un număr redus de competitori certaţi cu legea.
 
Lansările fastuoase de candidaţi, chermezele cu mici, bere şi spectacole fără număr au dispărut, ca urmare a regulilor drastice impuse de noua legislaţie electorală. Cheltuielile limitate impuse de normativ, dispariţia sponsorilor „la negru“, precum şi lehamitea românilor faţă de politicieni le fac mai grea căţărarea acestora în fotoliile mult râvnite… sau cel puţin aşa sper să se întâmple. Atenţia sporită a celor cu drept de vot la tot ceea ce spun sau promit candidaţii, o reîmprospătare a memoriei, care să îi ajute să compare faptele cu vorbele şi, implicit, să decidă corect în cabina de vot, precum şi ajutorul instituţiilor responsabile de buna desfăşurare a scrutinului ne-ar putea aduce o schimbare reală în următorii patru ani în administraţia locală şi judeţeană.
 
Desigur, unele evenimente organizate special în această perioadă de către autorităţile locale, în frunte cu edilii aflaţi în funcţie, mulţi dintre ei implicaţi în competiţia electorală, ar putea înclina balanţa voturilor… Dar asta-i situaţia şi, comparativ cu demersurile din ultima perioadă făcute de instituţii ale statului, s-ar putea să nu mai aibă efectele scontate.
 
Şi pentru că tot vorbeam de acţiuni ale instituţiilor statului, iată că ultima, ce pare să dea peste cap calculele unor partide obişnuite să apeleze la susţinerea defuncţilor, vine de la Ministerul de Interne (MAI). Acesta şi-a „permis“ să arunce o privire pe listele electorale. Motivul: eliminarea celor „plecaţi la loc cu verdeaţă“ şi verificarea adreselor de domiciliu, ştiut fiind faptul că, în diverse situaţii, s-a constatat că un imobil cât de mic poate „adăposti“ chiar şi câteva sute de suflete. 
 
Pe site-ul MAI a apărut, ieri, o informare ce confirmă verificarea Registrului naţional de evidenţă a populaţiei privind datele de stare civilă şi domiciliul persoanelor, „acest demers fiind parte a măsurilor luate pentru buna desfăşurare a procesului electoral“. Iar rezultatele n-au întârziat să apară: deocamdată, 1.563 de persoane decedate vor „lipsi“ de pe listele electorale. Şi cum pe unii îi apucă cheful să îşi schimbe domiciliul în prag de alegeri, în unele cazuri nederanjându-i „înghesuiala“, angajaţii MAI analizează „situaţiile privind stabilirea reşedinţei înregistrate în anii electorali precedenţi“.
 
În paralel, după îndelungi perioade în care românii uitaseră că există, Avocatul Poporului a devenit activ şi, mai ales, atent la sesizările unor formaţiuni politice. Aşa se explică decizia sa de a contesta la Curtea Constituţională ordonanţa de urgenţă ce permite organizarea de referendumuri locale în ziua scrutinului din 5 iunie.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii