Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:29 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Nu lăsaţi FC Farul să moară!

ro

30 May, 2016 00:00 3749 Marime text
 

Sportul constănţean a devenit, din păcate, o chestiune de viaţă şi de moarte! Rând pe rând, au decedat echipele de seniori de baschet, handbal, volei sau rugby, formaţii reprezentative, cu mari performanţe, iar acum se pare că i-a venit rândul şi FC Farul. De necrezut! Formaţia cea mai iubită din sportul constănţean respiră tot mai greu şi pare că-şi trăieşte ultimele zile. Datoriile băneşti, sentinţele judecătoreşti, dar şi orgoliile nemăsurate strâng tot mai mult ştreangul pe gâtul clubului. Iar falimentul aşteaptă la colţ, să dea lovitura de graţie. 
 
De când a retrogradat din Liga 1, acum şapte ani, FC Farul a intrat în zodia non-performanţei. Vremurile în care „marinarii“ se clasau pe locul patru în prima divizie, jucau în cupele europene ori disputau finala Cupei României au trecut. Ne aducem aminte de ele cu nostalgie, unii dintre noi rămânând cu mândria că am trăit pe viu aceste succese, mai mult sau mai puţin. Problemele care au făcut ravagii printre echipele din sportul constănţean (precum un tsunami), lipsa banilor ori insuficienţa lor, subfinanţarea sunt gata să termine şi FC Farul.
 
Cu Giani Nedelcu unic finanţator (după puteri şi fără sprijin), clubul a trecut prin mari convulsii şi e la un pas să închidă ochii. De când omul de afaceri bucureştean a preluat Farul, datoriile, atât la propria echipă, cât şi la terţi, s-au tot strâns, au crescut. Au ajuns să atârne ca o piatră de moară, iar acum sunt gata să pună echipa pe chituci. Când eşti singurul cu banii, în aceste vremuri tulburi din punct de vedere financiar, e greu să te cârpeşti într-o parte, să se rupe în alta.
 
Baza sportivă se degradează pe zi ce trece, iar la partide vin tot mai puţini oameni. An de an, principalul meci al Farului a fost cu datoriile, nu cu adversarii, pe teren. Iar de aici, toate neajunsurile. Farul a intrat într-un cerc vicios, din care pare că nu mai poate ieşi. De mai mulţi ani, echipa e în insolvenţă, iar în acest an falimentul pândeşte necruţător. 
 
Giani Nedelcu s-a tot plâns (în van) că nu a avut sprijinul Constanţei, rămânând singur să ţină Farul, deşi, atunci când a luat echipa, i s-ar fi promis că va fi ajutat. Ulterior, din pricina datoriilor acumulate la bugetul de stat, FC Farul nu a putut accesa nici fonduri de la bugetul local. În campionatul recent încheiat, Farul a dat impresia, măcar o perioadă, că are şanse la promovarea în Liga 1. Totul s-a spart însă ca un balon de săpun.
 
Fostul antrenor Ilie Stan a spus că Farul nu era pregătită sub niciun aspect să promoveze. Pe de altă parte, Nedelcu a acuzat că anunţul, într-un moment important din campionat, al unui grup de investitori constănţeni, cum că vor să preia clubul (şi implicit majoritatea în acţionariat) a bulversat echipa şi clubul, care a ratat astfel promovarea, încheind departe de aşteptări un alt an competiţional.
 
Cert e că Giani Nedelcu a spus că e gata să predea FC Farul, numai să vină potenţialii investitori la negocieri, iar în urma discuţiilor, clubului să-i fie bine. Se pare însă că orgoliile sunt mari şi că există nemulţumiri de ambele părţi în realizarea unei asemenea tranzacţii. În acest ritm şi cu o aşa abordare, cu o aşa lipsă de comunicare, fără doar şi poate că Farul va muri. Gândiţi-vă bine, toţi, înfrângeţi-vă mândria şi încercaţi să-l salvaţi! Dacă se mai poate!    
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii