Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:16 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial „Marionetele“ pot boicota calculele politice

ro

06 Feb, 2016 00:00 2268 Marime text
Schimbările legislative făcute în funcţie de interesul partidelor care, la un moment dat, deţin puterea continuă să ne afecteze şi să ne transforme în simple marionete… adesea, şi cu aportul nostru.
 

Apropierea alegerilor locale ascute săbiile între principalele partide competitoare: PSD şi PNL. Prin tactici nu tocmai ortodoxe, fiecare încearcă să obţină cât mai multe locuri la masa îmbelşugată a puterii şi influenţei. Acum, disputa se duce pe modalitatea de alegere a primarilor: un tur sau două. Şi asta în contextul în care o primă modificare a Legii electorale, cea care vizează alegerea preşedinţilor de consilii judeţene, s-a făcut şi se va aplica. Se ştie deja că şefii de consilii judeţene vor fi aleşi din rândul aleşilor judeţeni. Însă nici această modalitate nu mi se pare corectă, deoarece decizia va aparţine majorităţilor care vor apărea în urma unor trocuri politice de genul „îţi susţinem omul pentru funcţia de preşedinte de consiliu judeţean, dar un post de vicepreşedinte, cel puţin, va fi al nostru“.
 
Dacă la nivel central, după scrutinul parlamentar va apărea o altă majoritate, situaţia se poate schimba şi în judeţ. Aşadar, pe parcursul a patru ani, în funcţie de toanele „politicienilor“ şi ale intereselor de partid, un consiliu judeţean ar putea avea mai mulţi preşedinţi şi, de ce nu, şi alţi vicepreşedinţi.
 
Acum, răfuiala se duce pentru trecerea în palmaresul PSD şi PNL a cât mai multor mandate de primar, fără a conta legitimitatea posesorilor. Vinovaţi de această situaţie suntem noi, alegătorii. Din motive subiective şi adesea stupide, ne este lene să ne deplasăm până la secţia de votare şi, cu aportul nostru, facem jocul politicienilor şi ne transformăm în marionetele lor. Disensiunile survin pe modalitatea de alegere: unul sau două tururi de scrutin.
 
Experienţele electorale anterioare au demonstrat că organizarea a două tururi de scrutin a avut ca rezultat înlocuirea drastică a primarilor. Normal, membrii sau simpatizanţii partidelor perdante optează pentru unul dintre cei doi calificaţi în finală. Dar şi în acest caz putem vorbi despre trocuri politice, iar marionetele… sunt tot alegătorii.
 
Se anunţă public un acord politic din partea partidului X pentru susţinerea candidatului Y, iar turma schimbă direcţia. Totul este posibil din cauza comodităţii alegătorilor, a dezinteresului lor, a mentalităţii greşite potrivit căreia ignorând politicienii, îi pedepsim. Dar uităm turma de votanţi mânată de interesele personale: un pachet cu alimente, o locuinţă al cărei impozit şi alte cheltuieli le suportă alţii, inclusiv marionetele care au „ignorat“.
 
Un tur sau două de scrutin nu ar mai conta dacă fiecare dintre noi ar avea o opţiune, indiferent care ar fi ea. Dacă ne-am implica participând la vot în număr cât mai mare, dacă ne-am informa despre cei care vor să ne dirijeze, chiar şi numai pentru patru ani, situaţia ar fi alta, iar cei care decid, cei care ar putea boicota calculele politice am fi noi.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii