Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:19 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Mai avem nevoie și de presă? Sau banul public se cheltuie oricum?

ro

20 Feb, 2016 00:00 2225 Marime text
Mult zgomot pentru nimic. Așa am putea cataloga acțiunea de vineri a Primăriei Constanța de a chema constănțenii la consultări pe tema organizării, după ani și ani, a Zilei Orașului Constanța și a Zilei Copilului, câteva zile mai târziu. Evenimente de o zi care vor scoate până la 800.000 de lei din bugetul municipalității. Nu e o inițiativă rea, totuși. Dar până și drumul spre iad e pavat cu bune intenții, spune o veche vorbă. Evenimentele cu pricina au loc – convenabil – chiar în perioada campaniei electorale, cu doar câteva zile înainte ca oamenii să iasă la vot. E întrucâtva înțelept să îi întrebi ceea ce vor de ziua lor. În cel mai bun caz iese un spectacol frumos și toată lume e mulțumită. În cel mai rău caz, iese un fiasco și atunci cei din Primărie ar lua mâinile și ar putea spune: „Așa au vrut constănțenii. Noi am vrut să facem ca până acum, dar aţi primit ce aţi cerut“. E doar un scenariu.
Prima consultare de acest fel a fost sortită eșecului și din cauza persoanelor trimise să poarte stindardul Primăriei. Oamenii care ar fi trebuit să spună concret, cu subiect și predicat, de ce câteva zeci de persoane – în mare parte reprezentanţi mass-media - au lăsat alte treburi și alte subiecte pentru a vedea una dintre minunile Constanței, încercarea de dialog a Primăriei cu cetăţenii, au fost incapabili de a explica motivul pentru care constănțenii au fost convocați. Când au început întrebările tehnice, privind banii alocați acestor proiecte, răspunsul funcționarilor a fost unul dincolo de așteptări: „Nu avem nevoie de presă“. Păi cine să poarte mesajul către public, domnilor? Ați fi vrut să auziți laude, despre cât de minunate sunt aceste iniţiative, despre cum ne bucurăm că în an electoral Primăria se găseşte să resusciteze evenimente pentru care abia anul acesta, ca prin minune, s-au găsit bani pentru a fi reproduse? Ăsta e rolul presei! De a arăta și părțile pe care unii vor să le facă mai puţin cunoscute! 
Desigur, Decebal Făgădău (care ar putea încerca să intre în tagma mediatorilor, dacă nu îi va mai plăcea Primăria), a căutat să calmeze spiritele. „Nu am ajuns să facem o masă critică de dezbatere. Acum noi vorbim limbi diferite. Mă așteptam ca azi să nu avem un dialog wow. Pentru că la prima întâlnire fie vorbesc politețurile, fie reproșurile. Trebuie să învăţăm să vorbim aceeași limbă. Noi vrem să înțelegem ce vor cetățenii și cetățenii să înţeleagă ce vor constănțenii“, a replicat Făgădău. Cel puțin a încercat. Rămâne de văzut dacă Primăria se va ține de cuvânt și va face publice toate aceste intenţii și, mai ales, contracte, dar și dacă cetățenii Constanței vor saluta aceasta iniţiativă.
Până una alta, noi mai punem o ultimă întrebare, celor care binevoiesc să ne răspundă, dacă tot e la modă transparența în Constanța: Mai avem nevoie și de presă?
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii