Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:38 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Lopata şi puterea propriului exemplu

ro

19 Jan, 2016 00:00 2827 Marime text

 
Am vrea să ningă ca-n poveşti, să ne dăm copiii cu sania, însă dimineaţa, la prima oră, asfaltul să fie (musai!) curat, cum altfel?! În aceste zile friguroase, am avut de-a face cu unităţi de învăţământ închise, drumuri blocate, trenuri anulate, locuinţe fără apă caldă şi fără căldură. 
 
Mașinile și utilajele RAJDP au acţionat pe drumurile județene. Autobasculante cu lamă și răspânditor, autobasculante cu material antiderapant, tractor cu lamă și răspânditor, tractor cu plug şi lista poate continua. Ca urmare a informațiilor primite de la Centrul Meteorologic Regional Dobrogea, s-au intensificat acțiunile de deszăpezire pentru deblocarea drumurilor.
 
Însă ce se întâmplă cu zăpada din jurul caselor şi blocurilor? Sunt curioasă: cine a ieşit să dea zăpada de pe aleea din faţa blocului? Ce? Este treaba Primăriei? Este răspunderea administratorului de bloc? Cum? Stăm frumos pe canapea, cu ochii-n televizor, şi râdem de autorităţile care, din nou, au fost luate de anotimpul alb pe nepregătite?
 
Prea des am auzit răspunsul „Nu este treaba mea!“ sau „De ce să curăţ eu zăpada, când vecinul ăla de la etajul cinci, ştii tu care, nu a ieşit niciodată cu lopata?“. Fiecare răspuns vine cu o scuză bună. Prin urmare, nu prea sunt oameni cu lopeţi în mâini.
 
Pentru cardiaci, supraponderali, fumători înrăiţi, efortul combinat cu ger poate să reprezinte un pericol pentru sănătate. Cu atât mai mult, ceilalţi ar trebui să preia iniţiativa, deoarece schimbarea în bine a oricărei societăţi are loc în fiecare zi, cu fiecare dintre noi, şi cu cât mai mulţi dintre noi împreună. O comunitate nu se construieşte doar de sus în jos, prin decrete, ci şi prin responsabilitatea şi implicarea cetăţenilor. Cea mai bună modalitate de a-i influenţa pe cei din jur este puterea propriului exemplu. Este un drum greu, dar e cel mai sigur.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii