Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:38 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial La noi în sat e praf şi întuneric. Constanţa, veşnic (ne)surprinzătoare

ro

09 Dec, 2015 00:00 3057 Marime text


Constanţa nu-i ca alte oraşe. Nu a fost niciodată. Şi nici nu are de gând să se alinieze "cerinţelor actuale" în acest sens. Constanţa a avut, în ultimii 14 -15 ani, o administraţia locală "cum n-a văzut Parisul", după cum îi plăcea chiar fostului edil-şef să spună despre urbea sa. Tot Constanţa a avut până acum câţiva ani o stradă principală, ca în mai toate oraşele, numită Ştefan cel Mare. Astăzi, este o ruşine.
 
Dacă în marile oraşe din celelalte ţări civilizate, pe o astfel de stradă ar fi "convieţuit" magazine cu branduri exclusiviste şi cafenele chic, pe strada noastră năpădită de gropi şi noroaie, "supravieţuiesc" magazine de chinezării, de haine second hand şi case de amanet. Tot în oraşele prin care a ajuns civilizaţia, strada aceasta ar fi fost năpădită acum de o feerie de luminiţe şi beculeţe, căsuţe de lemn unde se vând turtă dulce, acadele şi ceai cald. Dar în urbea noastră tomitană, nicio stradă nu are bucuria de a fi luminată de vreun beculeţ de sărbătoare (cu excepţia a 1-2 kilometri pe bulevardul Mamaia), aşa că de unde pretenţii de lumini pe o stradă abandonată de autorităţile locale, de constănţeni şi de bun-simţ?!
 
În alte ţări care au promovat clasa în materie de civilizaţie, mallurile ar fi rămas în această perioadă aproape goale, toţii părinţii preferând să îşi ducă copiii în parcurile frumos amenajate, în orăşele ale copiilor, create doar în această perioadă magică din an.
 
Bine, în alte sate mai civilizate decât primitiva Constanţa, beculeţele de sărbătoare sunt deja la locul lor, inundând uliţele. Ne uităm la noi în judeţ şi vedem locuri cu adevărat frumoase şi îmbrăcate în haine de sărbătoare. Ne uităm în jurul nostru şi vedem doar un oraş gri, prăfuit, fără culoare, în care sărbătorile de iarnă parcă nu sunt deloc binevenite. 

Exceptând câteva luminiţe în Piaţa Ovidiu şi un con verde, montat abia săptămâna asta, nimic nu prevesteşte în Constanţa noastră venirea sărbătorilor. Trist, tern şi prăfuit, iarnă, vară, primăvară sau toamnă, oraşul nostru ţipă mut după puţină culoare.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii