Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:46 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Joaca de-a justiţia, etapa pe nuanţe!

ro

28 Aug, 2017 00:00 3191 Marime text
Propunerile formulate de ministrul Justiţiei pentru modificarea legilor justiţiei au dat naştere în spaţiul public la o falsă dezbatere, în lipsa proiectului în ansamblul său. Este acest proiect un pas către o justiţie independentă sau, mai degrabă, un asalt asupra ei?!
 
Consultarea publică atât de necesară există, dar lipseşte cu desăvârşire. În acest context, fiecare face exact ce a „învăţat“. Poporul anti-PSD iese în stradă, falia extrem de fragilă formată din cetăţeni cât de cât informaţi care îşi doresc apărarea democraţiei şi a principiilor statului de drept caută explicaţii logice la declaraţiile ministrului Toader şi în funcţie de pregătire, de legislaţia de specialitate şi experienţa altor state din regiune, iar liderii politice se bat în nuanţe!
 
Liberalii au anunţat că sunt împotriva a două propuneri, anume aceea de a elimina preşedintele din procedura de numire a şefilor parchetelor şi cea de trecere a Inspecţiei Judiciare din subordinea CSM în subordinea Ministerului Justiţiei.
 
Atât PNL, cât şi USR vorbesc despre un atentat împotriva independenţei Justiţiei şi ameninţă că vor contesta pachetul legislativ (n.r. care?) la Curtea Constituţională. În plus, USR ia în calcul şi o moţiune simplă împotriva ministrului Justiţiei. 
 
Referitor la prezenţa preşedintelui în circuitul de numire a procurorilor, UDMR anunţă că nu are nicio opţiune, decizia urmând să fie luată de majoritate. 
 
Premierul Mihai Tudose pare rupt de realităţile acestor propuneri şi, la fel ca toţi ceilalţi actori, le aşteaptă şi el cu subiect şi predicat. Nu neapărat pentru că îl preocupă, dar şi-a luat angajamentul să le remită mai departe instituţiilor europene care ne monitorizează.
 
Personal, pe cei din CSM nu am reuşit să-i înţeleg. Iar PSD, prin vocea lui Liviu Dragnea, face, aşa cum ne-a obişnuit, un joc la două capete. Pe de o parte, speră ca ministrul Justiţiei să nu dea înapoi în ceea ce priveşte măsurile anunţate în pachetul de legi pe Justiţie, iar pe de altă parte, acelaşi Dragnea afirmă că nu este de acord cu eliminarea preşedintelui ţării din procedura numirii procurorului general al României, a şefilor DNA şi DIICOT, ceea ce poate echivala cu o viitoare demitere sau remaniere a lui Toader. În final, să nu vă miraţi când Dragnea va jura „pe roşu“ că nu a ştiut nimic. E în ADN-ul său, până la urmă!

Confuzia generală, pe care PSD a lăsat-o să capete proporţii, intenţionat, şi năpustirea pe ministrul Justiţiei vor avea efecte în următoarea perioadă. Unde? Evident, în Parlament, pentru că legislativul va decide. Acolo, în funcţie de calculele politice şi mai ales de rigurozitatea cu care mesajele externe vor căpăta greutate, PSD va merge înainte sau va da înapoi.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii