Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:31 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Ispravnicii Constanţei se deghizează. Oraşul rămâne la fel

ro

30 Aug, 2014 00:00 2321 Marime text
Parcul Tăbăcărie, zona atât de controversată a Constanţei, a devenit un veritabil „teatru de război“. Unii împotriva altora, oameni care se bat pe un petec de pământ, pe o urmă de verdeaţă. Totul în măiastra coordonare a „eternei regine“ autoproclamate Tomiris.

Acestea se întâmplă în cadrul Festivalului Antic Tomis, care a început ieri. Iniţiativa unui astfel de eveniment este lăudabilă, ţinând cont de frecvenţa redusă a evenimentelor culturale de la malul mării, dar, dincolo de ideea punerii în scenă a unor părţi din istorie, rămâne insistenţa unora de a ieşi în faţă precum ştim noi cine... Şi, mai ales, încăpăţânarea de a amesteca treburile în istorie, astfel încât figura emblematică a festivalului să devină o regină care nu are nicio legătură cu noi. Dar se pare că este în mare vogă ca personalităţile constănţene să se deghizeze în personaje mari, care au avut cândva o anumită alură influentă, dar care, cu România, cu Dobrogea sau cu Constanţa nu au avut vreodată nici în clin, nici în mânecă. Regina Tomiris a mesageţilor (sau masageţilor), faraonul Ramses al II-lea sau Regele Soare sunt personaje istorice influente, dar care, probabil, nu au auzit de oamenii de pe aceste tărâmuri. Despre figurile emblematice şi enigmatice menţionate au auzit însă mulţi, mai ales turiştii veniţi la mare la Constanţa.

De altfel, deja a devenit un obicei în ultimul timp, pe aceste meleaguri tomitane, ca evenimentele importante să fie „furate“ de prezenţa unor personaje de pe altă lume. Ziua Marinei este cel mai recent exemplu în acest sens: la evenimentul din 15 august, şi-a făcut apariţia Regina Tomiris, îmbrăcată în „haine civile“. Un preambul trist şi sec, un promo neinspirat pentru Festivalul Antic Tomis. Revenind la Ziua Marinei, este aproape strigător la cer că, pentru sărbătoarea proprie Constanţei, conducătorii oraşului nu au alocat niciun ban, în timp ce pentru trei zile de fală ale Reginei Tomiris, ai noştri bravi conducători de carnaval au găsit resurse. În definitiv, cine se aseamănă se adună, cum se spune în popor...
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii