Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:25 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Îngrăşarea porcului înainte de alegerile locale

ro

20 Apr, 2016 00:00 3056 Marime text

 
S-a votat şi este oficial! Porcul nu se mai îngraşă înainte de Crăciun, ci înainte de alegeri. Aşa cum bine ştiţi, alegerile locale din 5 iunie bat la uşă, iar cei din fruntea primăriilor nu ştiu cum să se organizeze mai bine pentru a părea că fac ceva util pentru contribuabili.
 
Însă ce nu ştiu ei este faptul că oamenii, alegătorii de rând, s-au obişnuit cu această privelişte deja plictisitoare în care văd că se fac lucruri în apropierea alegerilor, exact aşa cum se zbat gospodinele de Paști, de exemplu - înainte cu două-trei săptămâni, aduc schimbări în locuinţă, o împrospătează, iar când a venit sărbătoarea mult-aşteptată, iau pauză şi se relaxează. Exact acelaşi lucru fac şi primarii care încă mai speră la un nou mandat. Trag tare să arate oamenilor ce „gospodine bune“ sunt ei, iar după ce trece ziua alegerilor şi s-au văzut cu sacii în căruţă, iau o pauză, dar nu ca femeile, după curăţenie, câteva zile, ci aproape patru ani, apoi vin iar alegeri şi trebuie să facă ceva din nou, de ochii lumii.

Cum se procedează într-o campanie a zilelor noastre?

Montează un coş de gunoi, plantează doi, trei copaci, taie iarba şi dă multe gropi, să vadă alegătorul că el este cel mai cel dintre candidaţi, cu stea în frunte, şi că nu este unul mai bun ca el. Dacă mai aruncă şi câteva promisiuni... gata! Are impresia că le-a câştigat încrederea şi mai ales votul alegătorilor.
 
Partea cea mai palpitantă este atunci când, după alegeri, oamenii calcă din groapă în groapă, îşi mai rup o mână, un picior, reclamaţiile la primărie curg pe bandă rulantă, iar edilul-şef spune: „Nu pot face nimic“, „Consilierii resping proiecte“, „Sunt legat de mâini şi de picioare“, „Trebuie să vă adresaţi la judeţ“, „Aş asfalta la loc dacă aş avea cu ce“...
 
Ce-i drept, îmi este deja silă de expresiile acestea... ori le reactualizaţi, ori puneţi mâna şi faceţi ce trebuie, pentru că cetăţeanul nu mai este fraierul de altă dată, care credea orice promisiune. Iar dacă tu, ca primar, te bazezi pe faptul că oamenii te cred, ai putea avea surpriza neplăcută ca până şi membrii familiei tale să îţi întoarcă spatele, pentru că şi ei îşi rup picioarele în gropile tale.
 
Aşa cum lumea evoluează, sper că au apus vremurile în care o găleată mai este la modă atunci când vrei să îţi „cumperi“ un vot. Deja îmi imaginez cum bat primarii din poartă în poartă la bătrâni, cu câte un smartphone, oferind pliante cu feţele lor, pe care stă scris mesajul: „Dacă mă votaţi, vă dau şi instrucţiunile de folosire.“
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii