Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:36 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Împuşcă Hagi doi iepuri dintr-o lovitură?

ro

11 Feb, 2017 00:00 2070 Marime text
Înfiinţate în 2009, structurile sportive ale lui Gică Hagi, Academia de fotbal care îi poartă numele şi echipa de Liga 1 FC Viitorul, au ajuns modele în fotbalul românesc. Echipele Academiei au câştigat de atunci numeroase titluri naţionale, formaţia Under-19 joacă în optimile Ligii Campionilor pentru Tineret, iar FC Viitorul este lider în campionat şi are şanse de a câştiga Liga 1.
 
Investiţiile lui Hagi au început să-şi arate roadele. Clădită pe principii sănătoase, Academia de la Ovidiu scoate jucători de valoare, care au căutare şi la export, cel mai nou exemplu fiind mijlocaşul Răzvan Marin, devenit titular în echipa naţională la numai 20 de ani şi ajuns în Belgia, la Standard Liège. Productivitatea pepinierei se vede şi la prima echipă, care foloseşte din ce în ce mai mulţi tineri din Academie şi are succes în Liga 1, unde dă dovadă de constanţă şi conduce în clasament, cu patru puncte în faţa Stelei.
 
Într-un fotbal românesc plin de probleme financiare, de insolvenţe, de inginerii peste inginerii pentru eludarea legii, falimente şi o infrastructură precară, ce, la prima zăpadă, ridică mari probleme, FC Viitorul este altceva. Urmează alte căi către succes. Curajos în folosirea tinerilor (de altfel, o misiune asumată), Hagi este pe cale să împuşte doi iepuri dintr-o singură lovitură. Pe de o parte, să lanseze noi tineri fotbalişti (obiectivul de bază al structurii sale fotbalistice), iar pe de altă parte, să cucerească titlul în Liga 1. Vi se pare imposibil ca FC Viitorul să iasă campioană? Mie nu.
 
Lipsa presiunii de pe umerii jucătorilor, dar şi liniştea de la club, unde se vorbeşte o singură limbă, în condiţiile în care Gică Hagi este manager tehnic, dar coordonează şi partea de conducere, sunt argumente în sprijinul ideii că FC Viitorul poate produce o nouă surpriză în fotbalul românesc, de genul Unirea Urziceni şi Oţelul Galaţi, care au cucerit titlul în faţa unor echipe creditate cu mai multe şanse la începutul stagiunii. Dacă echipa constănţeană îşi va menţine acelaşi parcurs şi în play-off, visul va deveni realitate. Totul depinde de FC Viitorul.
 
Mentalitatea de învingători care li se insuflă jucătorilor lui Hagi de mici, din Academie, face diferenţa acum. „Nu ne temem nici de Real Madrid, nici de FC Barcelona. Categoric nu! Academia a mai jucat cu ambele echipe şi am avut de atâtea ori victorii contra lor“, spunea antrenorul echipei din Liga Campionilor pentru Tineret, Nicolae Roşca, după ce elevii săi se calificaseră în optimile competiţiei. Gică Hagi este aproape de a trece un prag, de a ajunge la un alt nivel cu proiectul său. Aceasta cere însă cheltuieli mai mari, de unde şi anunţurile că sunt căutaţi noi investitori, în condiţiile în care nu e uşor să bugetezi o asemenea structură fotbalistică.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii