Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:58 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Hai să nu ne mai minţim

ro

17 Nov, 2015 00:00 1907 Marime text
După două săptămâni în care ne-ngropăm zilnic morţii şi ne-am pus perfuzii în care picură durere şi teamă, se pare că tot n-am înţeles că xenofobia, înfumurarea, atitudinea de „eu ştiu mai bine, tu ai greşit” nu ne ajută în aceste vremuri şi nici în cele care vor urma, dimpotrivă.
 
De vineri, şi Franţa e pătată de durere. Groaza morţii nu se mai termină. Suntem lipsiţi de putere în faţa ei şi, prin urmare, înspăimântaţi şi furioşi. Da, atentatele astea nu au avut loc la noi, dar asta nu înseamnă că nu ne doare şi nu ne priveşte cât se poate de direct. Însă noi ce facem? Ne pierdem iar în detalii. O aplicație care modifică poza de profil de pe Facebook a devenit virală pe Internet. Aplicația „Schimbă-ţi fotografia de profil în semn de sprijin pentru Franţa şi locuitorii Parisului” adaugă temporar peste poza de profil originală steagul Franței, transparent. Solidaritatea europeană, manifestată de o parte a poporului român, stă timid, mai-mai să cadă. Noi, ca popor, de fapt, o parte dintre noi, suntem revoltaţi. Ei de ce nu şi-au schimbat steagul pentru noi? 
 
Câţi oameni trebuie să mai moară până când vom înţelege că nu trebuie să ne mai pierdem în detalii? Câţi?
 
Duminică, ne-am împiedicat de chiloţi. De cei ai lui Andrei Baciu, propunerea premierului desemnat Dacian Cioloş pentru postul de ministru al Sănătăţii. Poporul român s-a pornit cu sete într-o avalanşă de comentarii, după ce au început să circule fotografii în care Andrei Baciu apărea în lenjerie intimă, ca model. Ulterior, Dacian Cioloş a decis să nu îl mai includă în Cabinetul său, decizia fiind luată în urma controverselor apărute în spaţiul public după nominalizarea lui.
 
Ştiţi, există poze cu Angela Merkel nud, prin anii '80, şi asta n-a împiedicat-o să fie cancelar al Germaniei. Subiectul „chiloţi” dovedeşte lipsă de orientare și de maturitate. Nu chiloții sunt de vină, ci numirea unei persoane cu experiență zero în management și politici de sănătate. Iar dacă Dacian Cioloș nu știa asta, atunci cineva ar fi trebuit să-i spună. Doar că asta nu s-a întâmplat. De ce? Cum de a putut face o astfel de eroare? Sau a fost o capcană? La astfel de întrebări avem nevoie de răspunsuri.
 
Hai să nu ne mai minţim. Încă nu arătăm ca o societate care a înţeles şi vrea să se schimbe în profunzime. Avem nevoie de valoare. Pentru că trebuie să mergem mai departe.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii