Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:58 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Gândire de parlamentar

ro

12 Aug, 2016 00:00 2399 Marime text
Din păcate, tupeul unor parlamentari pare să nu mai aibă limită, iar pretenţiile acestora cresc de la an la an. Însă ca în 2016 parcă nu am văzut atâta tupeu! Pensii speciale, amnistie pentru colegii care şi-au angajat rudele în propriile cabinete parlamentare şi folosirea de către preşedinţii a 24 dintre cele 26 de comisii de specialitate din Camera Deputaţilor a maşinilor de serviciu pe parcursul lunilor iulie şi august, sub pretextul că vor munci deoarece un volum mare de proiecte au rămas nediscutate în timpul sesiunii ordinare, sunt doar câteva dintre priorităţile pe care le-au avut cei trimişi în Parlamentul României să ne reprezinte interesele, nicidecum să îşi urmărească şi să-şi satisfacă propriile interese.
 
234 de parlamentari au iniţiat normativul prin care, în funcţie de numărul mandatelor de parlamentar, deputaţii şi senatorii vor primi pensii speciale. Cuantumul acestora va fi cuprins între 1.600 şi 4.400 de lei lunar, iar la aceste sume se vor adăuga, desigur, pensiile pe care le vor primi din sistemul public . Numai că, din 1990 şi până în prezent, prin Legislativul României s-au perindat 3.400 de parlamentari, iar numărul acestora va creşte. Mai mult, numai până acum avem peste 2.000 de deputaţi şi senatori care nu se află la „prima experienţă parlamentară“ - peste 100 sunt la al doilea mandat, 27 au deja trei legislaturi la activ, iar 12 sunt de peste 20 de ani în Parlament… adică sunt la al şaselea sau al şaptelea mandat. Și cum în anul 2014 legea dată de Guvernul Boc prin care cumulul pensiei cu salariul a fost abrogată, e simplu de realizat ce sume vor încasa unii deputaţi şi senatori cu vechime în Parlament, mulţi dintre ei luându-şi indemnizaţiile de parlamentar fără a lăsa ceva în urma lor.
 
Și totuşi, legea pe care şi-au votat-o fără să clipească şi fără să o tot amâne prin ştiu eu ce sertare prăfuite prevede acordarea unei indemnizaţii pentru limită de vârstă, care se acordă pentru cel mult trei mandate: 1.500 de lei pentru un mandat, 2.300 de lei pentru două mandate şi 4.400 de lei pentru trei mandate.

Însă aceste sume vor fi acordate din bugetele Senatului şi Camerei Deputaţilor, bugete asigurate tot din taxele şi impozitele plătite de fraierul contribuabil… De cei care muncesc, nu mimează munca, de cei care abia se descurcă de la o lună la alta cu salariile prăpădite, plătite, la timp sau nu, de către un privat ale cărui pretenţii cresc invers proporţional cu leafa plătită angajatului.
 
Chiar şi aşa, parlamentarii noştri au demonstrat că au tupeu, dar nu şi cap. Asta pentru că, în contextul în care tot mai mulţi români sunt plătiţi cu salariul minim pe economie indiferent de studii, experienţă sau profesionalismul dovedit, alţii nu au un loc de muncă, iar majoritatea tinerilor - adevărata forţă de muncă - preferă să lucreze în străinătate, nu văd de unde vor avea fondurile necesare acordării acelor pensii speciale pentru parlamentari. Aşa că, în timpul rămas până la „preschimbarea“ sau nu a mandatului de parlamentar, deputaţii şi senatorii ar trebui să gândească legi care să permită dezvoltarea reală a economiei şi, implicit, creşterea numărului locurilor de muncă… Măcar pentru a-şi asigura fondul din care să li se plătească pensiile speciale meritate pentru prestaţia specială pe care au avut-o.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii