Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:21 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Fiecare copil român are dreptul să strălucească

ro

06 Jul, 2016 00:00 2463 Marime text
Fiecare copil are dreptul să strălucească, aşa cum şi fiecare copil român are dreptul să strălucească. Unul dintre cuvintele-cheie ale acestei perioade este examen. Între Evaluarea Naţională şi examenul de Bacalaureat, emoţiile au fost la cote ridicate.
 
Nu vreau să pun accent pe rezultate, căci ele sunt doar atât: nişte rezultate. Nimeni nu ar trebui să fie conturat de o notă. Un elev de nota 10 nu înseamnă că va deveni un adult de nota 10. Principiul se aplică şi invers. Azi, într-o lume în care se condamnă şi se arată cu degetul, copiii/elevii/studenţii au nevoie de modele pe care să le admire și să le respecte.
 
Ştim foarte bine cum este văzut sistemul românesc din România. Cu toate acestea, vrem o ţară de intelectuali. De parcă am uita că meseria e o brăţară de aur, de parcă am uita că avem nevoie de zidari şi instalatori. În comunism era la putere clasa muncitoare, iar intelectualii nu erau văzuţi cu ochi buni. Acum am picat în extrema cealaltă. Nu pot să nu mă întreb, când vom fi pe drumul corect?
 
Când va reflecta programa şcolară nevoile copiilor? Când va ajuta sistemul elevii să înveţe CUM să gândească, şi nu CE să gândească? Când vom înceta să mai spunem de un elev că este prost, când, de fapt, potenţialul său nu a fost valorificat cum trebuie? Când vom înceta să trimitem spre elevi informaţii în cantităţi impresionante? În afară de câteva noţiuni elementare, nimeni nu mai poate repeta un comentariu literar după modelul celor pe care le-a „înghiţit” în liceu. Concluzia: efort masiv pentru un rezultat 0. 
 
În furtuna de informaţii care vine înspre elev şi sub teama unui 5 care-l aşteaptă, acesta nu are timp să descopere acel ceva la care este talentat. Acel ceva ce poate fi în literatură, în muzică sau poate, de ce nu, în grădinărit.
 
Miile de profesori pasionaţi de meserie pe care-i are această ţară trebuie să prindă curaj pentru a forma o voce comună. O voce puternică, pentru că diplomele false, doctoratele plagiate, pilele, şpăgile, dascălii fără chemare trimiși să predea doar pentru că n-au găsit alt loc de muncă, toate acestea vor face imposibilă însănătoşirea acestei ţări, deja bolnavă în multe alte ramuri.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii