Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:26 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial FC Farul e pe patul de moarte. Pe cine învinovăţim?

ro

05 Sep, 2016 00:00 2714 Marime text
Coşmarul care i-a tot bântuit şi nu le-a dat pace fanilor FC Farul a devenit realitate. Sugrumată de grave probleme financiare şi juridice, echipa nu a putut fi înscrisă în Liga a 2-a, iar apoi nici în eşalonul al treilea naţional! Mai mult, întrucât au început deja, nici întrecerile judeţului Constanţa (Liga a IV-a, a V-a şi a VI-a) nu pot primi echipa în competiţie, astfel că, incredibil, FC Farul a rămas în afara cadrului competiţional. Jucătorii care se pregăteau la club au fost trimişi acasă, iar pentru gruparea sportivă a început numărătoarea inversă.
 
Într-o asemenea situaţie, mânia generală „alb-albastră“ cere vinovaţi. Cine poartă culpa pentru catastrofa FC Farul? Răspunsul nu e greu de dat: Giani Nedelcu şi oraşul Constanţa, în ansamblul său. Preşedintele Consiliului Director al clubului a preluat Farul din 2009 şi el s-a aflat la timonă mulţi ani. Dacă Farul, în varianta cea mai probabilă, va închide ochii, vinovăţia cea mai mare îi va fi atribuită lui Giani Nedelcu. Vrea, nu vrea aceasta, istoria reţine anul, evenimentul şi liderul, nu trece în anale conjuncturi, nu reţine alte amănunte. O echipă intră în istorie pentru că a retrogradat, nu pentru a eşuat dramatic, în ultima etapă, graţie unei înfrângeri cu 0-1, venită dintr-un penalty executat în ultimul minut.
 
Fanii îl învinovăţesc pe Giani Nedelcu pentru faptul că a adus pe marginea prăpastiei a treia echipă, după Rocar şi Ştiinţa Bacău. Durerea e cu atât mai mare cu cât e vorba de FC Farul, formaţie de tradiţie şi cu o istorie bogată în spate. Din diverse motive însă, Giani Nedelcu nu a avut nici sprijinul Constanţei, deci vina falimentului FC Farul trebuie împărţită şi îndreptată, cel puţin moral, şi spre oraş, care nu şi-a sprijinit un alt simbol. Încă de la sosirea lui Nedelcu la Constanţa, acum şapte ani, se spune că i s-a promis ajutor, care, apoi, nu a mai venit. Astfel că şeful clubului a trebuit să se descurce singur. Ce a ieşit se vede acum. E adevărat, au mai fost persoane, prieteni de-ai săi care s-au implicat (sub diferite forme), însă n-au avut posibilitatea să atingă un nivel financiar de natură a ridica clubul şi a-l scoate din necaz. De bine, de rău, Nedelcu a ţinut echipa mai mulţi ani, dar a venit un moment în care n-a mai putut face faţă. Atunci trebuia să găsească o soluţie şi să ia o decizie.
 
Planurile promovării în Liga 1 au fost înlocuite treptat de calculele scăpării de retrogradare. Farul a şi ajuns (încă din anii trecuţi) în Liga a 3-a, de care s-a salvat ulterior graţie problemelor altor echipe. Nedelcu a preluat echipa având ţeluri înalte, dar a sfârşit tragic, pe toate planurile. Într-o ultimă încercare, suporterii au încercat ei să preia echipa şi să găsească surse de finanţare, dar strădania a fost sortită eşecului, neajungând la un acord cu Giani Nedelcu. Datoriile s-au acumulat până au pus capac, barând şi accesarea fondurilor publice. S-a zis că nu va veni nimeni la Farul cât timp e Giani Nedelcu acolo. Adică ar exista oameni care vor investi doar dacă pleacă acesta. Până la urmă, nu a ieşit nimic. Totul a rămas la stadiul de vorbe în vânt. Adevărul e undeva pe la mijloc, dar cert e că orgoliile nemăsurate, şi de o parte, şi de alta, i-au fost fatale echipei.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii