Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:51 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Faceţi revoluţie cu ştampila!

ro

03 Jun, 2016 00:00 2393 Marime text

 
Vă mai aduceţi aminte de momentele acelea în care eraţi copii micuţi? Atunci când vă doreaţi să fiţi poliţişti şi să băgaţi infractorii la închisoare? Când tindeaţi să ajungeţi medici ca să îi scăpaţi pe oameni de boli şi chiar de moarte? Atunci când râvneaţi la meseria de pilot pentru a zbura şi pentru a fi liberi ca pasărea cerului? Sau vă amintiţi când aveaţi intenţia să fiţi actori pentru a aduce zâmbete pe chipurile oamenilor? Dar vă mai amintiţi cum săreaţi în ajutorul fraţilor şi surorilor dumneavoastră? Sau cum împărţeaţi pe marginea trotuarului o îngheţată sau o pungă de dulciuri cu toţi prietenii de joacă? Vă mai revin în minte momentele în care îl ajutaţi pe colegul de şcoală cu teme ca să ia o notă bună?
 
Cu siguranţă vă mai amintiţi. Majoritatea dintre noi nu am ajuns doctori sau poliţişti, însă am ajuns să fim indiferenţi şi să nu ne stârnească interesul nimic în afară de binele nostru propriu. Am ajuns să acumulăm o bogată experienţă, multe cunoştinţe şi am devenit maturi într-un mod pocit, precum nenea acela care ne fugărea tot timpul de la locul de întâlnire din copilărie pentru că făceam gălăgie. Gândiţi-vă bine: majoritatea fix ca el am ajuns. Ne tulbură agitaţia şi dăm dovadă de zgârcenie cu orele noastre preţioase.
 
Ajungem să fim manipulaţi cu o sticlă de ulei şi un pui congelat, iar cei care se consideră mai cu „studii“ decât noi nu ies la vot în momentul în care este în joc viitorul lor. Din contră: eşti nevoit să te rogi de ei şi să le faci scamatorii, aşa cum ne făcea mama când eram mici ca să mâncăm legume.
 
Toată povestea cu politica de mai bine de un sfert de secol nu ne-a adus încă o transparenţă mentală. Ba din contră! Am ajuns să nu mai avem nicio opţiune, niciun crez. Am ajuns aşa pentru că, atunci când am crescut şi am avut nevoie de ajutor şi de speranţă, am fost umiliţi, scuipaţi şi daţi la o parte de un sistem corupt construit pe nepotisme şi mizerie.
 
Şi vine ziua votului, când am ajuns să credem că nu avem pe nimeni de votat, că nu mai putem alege nici măcar răul cel mai mic. Şi din acest moment se dă startul la partea plăcută şi nemaipomenit de interesantă, dar, în acelaşi timp, şi extraordinar de tristă şi primejdioasă - partidele fac erori în cascadă, provocatoare, scornind o aberaţie nou-nouţă dintre multele aberaţii pe care le-au consacrat deja.
 
În prag de alegeri, oamenii au început să militeze pentru „vot nul“ pentru a da peste gură sistemului şi în special a le demonstra personalităţilor politice faptul că noi suntem plictisiţi de clasa politică actuală şi ne dorim cu ardoare altceva. Îţi porneşti din loc domol şi indignat fizicul până la secţia de votare, unde te vei crede un adevărat ZEU dacă iei buletinul de vot la mişto. O să faci eforturi pentru a realiza ceva ce nu are valoare. Ba mai mult, o să îi dai satisfacţie politicianului că îi faci treaba. Omul acesta politic de care eşti sătul până peste cap o să fie fericit când vede oameni la urne. Nu îi pasă că poate mulţi îi adresează în căsuţa de vot „mori, hoţule!“, întrucât esenţial la alegeri este să vină un anumit procent din numărul de potenţiali votanţi, pentru ca alegerile să fie valide.
 
Sigur, nu aţi remarcat niciodată o statistică a voturilor nule. Nimeni nu a spus vreodată că, după ce s-au terminat alegerile, „candidatul «Ionescu» are x%, candidatul «Popescu» are z% şi voturi nule y, maxime în acest an“. Şi nici nu ar conta. Pentru că suntem un popor de glumeţi şi pe toţi ne trec cele mai „folositoare“ poante atunci când suntem faţă în faţă cu buletinul de vot. Cu ce servim noi municipiul, oraşul sau localitatea dacă mergem la vot doar ca să recunoaştem incompetenţa oamenilor politici?
 
Dacă nu vei ieşi la vot duminică, vei fi exact ca vecinul care te pâra părinţilor că ai fost obraznic. Dacă nu vei ieşi la vot, copilul cu ambiţia de a-i ajuta pe toţi cei din jurul lui a murit şi în locul lui a crescut nenea rău pe care nu îl suportai când erai micuţ pentru că nu îţi mai dădea mingea înapoi. Deveniţi adultul la care vă uitaţi cu multă stimă atunci când eraţi mici! Mergeţi la vot, faceţi o revoluţie cu ştampila, faceţi ceva cu votul acela la care aveţi atâta drept! Lăsaţi în urma voastră o lume mai bună, măcar de dragul copiilor de acum!
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii