Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:11 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Drama unui jucător. Despre noroc în sport

ro

07 Dec, 2016 00:00 3865 Marime text
Se spune că în sport, pentru a avea succes, îţi trebuie şi un dram de noroc. Atât pe teren sau în sală, în timpul meciului, cât şi în afara gazonului, astfel încât să fii ferit de elemente neprevăzute, care să-ţi bareze ori să-ţi încetinească drumul spre performanţă. Exemple sunt multe, cu duiumul, iar printre cei care n-au avut şansă se numără şi fostul portar al FC Farul Ioan Anton.
 
Acesta a petrecut patru ani la echipa de pe litoral, între 1988 şi 1992, iar în ultimii doi, după spusese sale, ajunsese la apogeul carierei. Evoluţiile deosebite din poarta Farului l-au adus şi în atenţia celor de la echipa naţională a României, însă viitorul său în fotbal a pălit în urma unui eveniment rutier petrecut la Constanţa. Anton se afla în maşina condusă de un coleg de-al său, care a făcut accident, iar în urma rănilor suferite şi a perioadei de recuperare, goal-keeper-ul a pierdut echipa. În cele din urmă, a plecat de la Constanţa şi a avut o încercare (nereuşită) de a reveni în fotbal, la Oţelul Galaţi. Astfel s-a încheiat aventura sa în fotbal, prematur şi dureros.
 
Nici în viaţă Anton nu a avut mai mult noroc. A activat o perioadă ca antrenor de portari la FC Vaslui, dar a şi lucrat la o moară, unde căra saci! A intrat în şomaj apoi, perioadă care s-a încheiat. Iar ca tabloul să fie complet, în ultimii ani s-a confruntat şi cu ceva probleme de sănătate. Acesta a fost destinul său în fotbal. Ioan Anton a avut neşansa să se afle la locul nepotrivit, în momentul nepotrivit.
 
Îmi vin în minte şi alte două exemple, de dată mai recentă, ale unor foşti fotbalişti ai FC Farul, care, după ce au fost accidentaţi grav de adversari în timpul meciurilor, nu au mai reuşit să revină la forma care îi consacrase. E vorba de Cosmin Mocanu (accidentat de Dan Alexa, într-un meci Farul - Dinamo) şi de Cosmin Băcilă (accidentat de Florin Gardoş, la partida Steaua - Pandurii).
 
Fotbalul, sportul în general, e plin de asemenea momente, care sunt coşmarul oricărui sportiv. Însă, pe de altă parte, în faţa dramei, a neşansei, a ghinionului, fotbalul şi uneşte, şi apropie sufletele. Manifestările de solidaritate din întreaga lume cu ocazia tragediei echipei braziliene Chapecoense sunt grăitoare. La Constanţa, povestea, cu accente de dramă, a lui Ioan Anton i-a sensibilizat pe mulţi, iar cei de la SSC Farul (echipa suporterilor) nu au ezitat să-l invite pe litoral şi să-l ajute, aşa cum merită un fost mare jucător al FC Farul. Ioan Anton n-a avut noroc în carieră, dar are noroc de oameni şi suporteri care nu l-au uitat şi îl apreciază.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii